Запоріжжя: Держпродспоживслужба продовжує роботу з моніторингу застосування державних регульованих цін на лікарські засоби у рамках Урядової програми «Доступні ліки»
опубліковано 20 жовтня 2023 року о 10:08

Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області на підставі доручення Кабінету Міністрів України продовжує здійснювати постійний моніторинг застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, які беруть участь в Урядовій програмі реімбурсації «Доступні ліки».

Так, протягом 9 місяців 2023 року проаналізовано та перевірено понад 106,89 тис. цін на лікарські засоби з питань дотримання вимог законодавства у сфері ціноутворення.

Держпродспоживслужба спрямовує свою роботу як на забезпечення контролю за правильністю формування, встановлення та застосування суб’єктами господарювання державних регульованих цін, так і на запобігання порушенням у сфері ціноутворення.

Тож, нагадуємо, що відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 № 955:

  • на лікарські засоби (крім препаратів інсуліну) та медичні вироби, вартість яких підлягає реімбурсації відповідно до законодавства, встановлено граничні постачальницько-збутові надбавки в розмірі 10 відсотків, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків, та граничні торговельні (роздрібні) надбавки в розмірі 15 відсотків, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків;
  • на препарати інсуліну, вартість яких підлягає реімбурсації відповідно до законодавства, встановлено граничні постачальницько-збутові надбавки в розмірі 10 відсотків, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків, та граничні торговельні (роздрібні) надбавки в розмірі 10 відсотків, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків.

Крім того, на сьогодні є чинним наказ Міністерства охорони здоров’я України від 21.08.2023 №1495 (зі змінами), яким затверджено:

Перелік лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, станом на 10 серпня 2023 року;

Перелік медичних виробів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, станом на 10 серпня 2023 року.

Звертаємо увагу, що за порушення вимог стосовно формування, встановлення та застосування державних регульованих цін чинним законодавством передбачена відповідальність, а саме застосування до суб’єктів господарювання-порушників адміністративно-господарських санкцій відповідно до статті 20 Закону України «Про ціни і ціноутворення» та накладення адміністративних стягнень у вигляді штрафів на винних осіб відповідно до ст.165Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області закликає суб’єктів господарювання дотримуватися вимог законодавства щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін!

Довідково. Програма реімбурсації «Доступні ліки» працює з 1 квітня 2017 року. З 1 квітня 2019 року програма реімбурсації перейшла в адміністрування Національної служби здоров’я України.

Наразі у рамках програми державних гарантій медичного обслуговування населення Національна служба здоров’я України здійснює реімбурсацію (повне або часткове відшкодування вартості) лікарських засобів, призначених для лікування в амбулаторних умовах серцево-судинних та цереброваскулярних захворювань, у тому числі з первинною та вторинною профілактикою інфарктів та інсультів, цукрового та нецукрового діабету, хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів, розладів психіки та поведінки, епілепсії, хвороби Паркінсона, а також імуносупресивних препаратів для людей в посттрансплантаційному періоді, знеболювальних препаратів та окремих медичних виробів (тест-смужок для вимірювання рівню глюкози в крові).

Завдяки Урядовій програмі «Доступні ліки» споживачі мають змогу отримувати ліки безоплатно або з невеликою доплатою в будь-якій аптеці України, яка має договір з Національною службою здоров’я України. Вартість лікарських засобів аптекам напряму відшкодовує Національна служба здоров’я України.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux