Забезпечення епізоотичного благополуччя на постійному контролі Держпродспоживслужби Чернігівщини
опубліковано 12 лютого 2024 року о 10:17

Проведення протиепізоотичних заходів було і залишається пріоритетним у роботі фахівців Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області. У регіоні проводиться системна робота щодо забезпечення стабільної епізоотичної ситуації – виконання протиепізоотичних заходів, контроль за виконанням комплексних планів з профілактики антропозоонозних інфекцій, зокрема лейкозу, лептоспірозу, “сибірки”, пташиного грипу; вжиття заходів з мінімізації ризиків їх розповсюдження в області та інше.

План протиепізоотичних заходів профілактики основних заразних хвороб в області протягом минулого року за основними показниками по діагностичних дослідженнях, щепленнях та обробках виконаний в оптимальні строки та в повному обсязі.

Від початку року спеціалісти державної ветеринарної медицини області зробили понад 6,3 мільйонів щеплень та провели більше 866 тисяч діагностичних досліджень.

Крім того, постійно проводився моніторинг АЧС в господарствах громадського сектору. У межах компетенції фахівцями державних лікарень ветеринарної медицини здійснюються всі заплановані заходи, спрямовані на недопущення виникнення й поширення хвороби.

У населених пунктах області проводилася робота щодо профілактики та боротьби зі сказом тварин. З початку 2023 року щеплено антирабічною вакциною 10 375 гол. ВРХ, 115 158 гол. собак та 107 046 гол. котів. У вересні 2023 року проведено осінню кампанію з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу на території Прилуцького району, оброблено площі 2 800 кв.км., розповсюджено 70 тис. доз вакцини «Орісвак».

Протягом 2023 року в області було зареєстровано 6 неблагополучних пунктів по АЧС та 7 по сказу тварин. Станом на 31 грудня 2023 року епізоотична ситуація на території Чернігівщини контрольована.

Відповідно до Плану протиепізоотичних заходів по профілактиці основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин в Чернігівській області на 2023 рік проведено визначення зон ризиків виникнення грипу птахів серед господарств, проведено відбір проб та досліджено на грип птиці. З метою профілактики хвороби Ньюкасла в господарствах населення протягом 2023 року щеплено 2170,9 тис. гол. птиці; проведено лабораторних досліджень на напругу імунітету понад 41 тис. гол. в господарствах населення, 560 гол. у птахогосподарствах.

Наразі на території Чернігівської області випадків підозри захворювання та загибелі птиці від грипу птахів, хвобоби Ньюкасла та інших інфекційних хвороб не зареєстровано.

Також фахівці Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини постійно проводять просвітницько-роз`яснювальну роботу серед

населення щодо небезпеки інфекційних хвороб для тварин та людей. На офіційному сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області розміщені інформаційні матеріали по сказу, які періодично оновлюються. Зазначені інформаційні матеріали надіслані до районних управлінь для широкого розповсюдження та розміщення на сайтах громад, старостатів, в соціальних мережах та ін.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux