Держпродспоживслужба Херсонщини: підсумки роботи за 2023 рік у сфері ринкового нагляду
опубліковано 09 лютого 2024 року о 15:00

Впродовж 2023 року фахівці відділу ринкового та метрологічного нагляду управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області з метою здійснення ринкового нагляду:

  • брали участь у реалізації державної політики у сфері ринкового нагляду;
  • розробляли проєкт секторального плану ринкового нагляду на 2024 рік;
  • здійснювали моніторинг причин і кількості звернень споживачів (користувачів) про захист їх права на безпечність продукції, причин і кількості нещасних випадків та випадків заподіяння шкоди здоров'ю людей внаслідок споживання продукції (користування нею);
  • проводили перевірку характеристик продукції з відбором зразків продукції із забезпеченням проведення їх експертизи (випробування);
  • приймали рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів;
  • вживали відповідних заходів щодо своєчасного попередження споживачів (користувачів) про виявлену органами ринкового нагляду небезпеку, яку становить продукція;
  • вживали заходів щодо налагодження співпраці з суб'єктами господарювання стосовно запобігання чи зменшення ризиків, які становить продукція, надана цими суб'єктами господарювання на ринку;
  • інформували громадськість про результати здійснення ринкового нагляду.

Так, відповідно до секторального плану державного ринкового нагляду на 2023 рік, на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 11 серпня 2023 № 852 «Про внесення змін до постанов від 13 березня 2022 р. № 303 та від 3 травня 2022 р. № 550», здійснено 1 плановий захід державного ринкового нагляду з відбором зразків побутових ламп неспрямованого випромінення для визначення їх безпечності в частині відповідності вимогам Технічного регламенту щодо вимог до екодизайну для побутових ламп неспрямованого випромінення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 серпня 2019 № 734.

За результатами планової перевірки, на підставі протоколів випробувань ДП «Полтавський регіональний науково-технічний центр стандартизації, метрології та сертифікації», встановлена невідповідність ламп розжарення до коефіцієнту корисної дії лампи та відсутність інформації про лампу, яка повинна бути видимою перед придбанням товару кінцевими споживачами.

У зв’язку з невідповідністю вимогам Технічного регламенту до суб’єкта господарювання прийняті обмежувальні (корегувальні) заходи в кількості 6 рішень із вимогою вжити дії щодо приведення продукції у відповідність до встановлених вимог, направлено лист про відшкодування коштів за лабораторні дослідження згідно з Порядком відшкодування суб’єктом господарювання вартості відібраних зразків нехарчової продукції та проведення їх експертизи (випробування), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31 серпня 2011 № 921.

За поточний період вартість відібраних зразків становить 756,00 грн. Вартість проведених лабораторних досліджень – 39652,06 грн. Вартість експертиз за результатами яких встановлено неналежність – 39652,06 грн.

Протягом 2023 року з метою отримання міжнародного досвіду, зокрема практичних порад щодо здійснення державного ринкового нагляду, фахівці управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області брали участь в онлайн-навчаннях за темами: «Обмін досвідом європейських експертів у сфері електронної торгівлі», «Екодизайн та енергетичне маркування енергоспоживчої продукції», «Підтримка української національної інфраструктури якості в підготовці Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів».

Крім того, спеціалістами відділу ринкового та метрологічного нагляду управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області надавалась безоплатна консультаційна підтримка суб’єктам господарювання щодо дотримання вимог законодавства про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції та щодо вимог надання нехарчової продукції на ринок, проводилась робота щодо вивчення (дослідження) стану споживчого ринку окремого району, міста тощо.

За звітний період на офіційному вебсайті Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області розміщено загалом 32 публікації про діяльність у сфері ринкового нагляду.

До державного бюджету сплачено адміністративно-господарські санкції на суму 76500,00 грн. та відшкодовано витрати за проведення лабораторних досліджень на суму 16017,50 грн.

Працівники Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, в умовах воєнного стану, продовжують роботу спрямовану на запобігання порушення у сфері ринкового нагляду.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux