За минулий тиждень фахівцями територіальних органів Держпродспоживслужби здійснено 18626 заходів нагляду щодо дотримання карантинних вимог, порушення встановлено на кожному одинадцятому перевіреному об’єкті
опубліковано 26 липня 2021 року о 13:05

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом  SARS-CoV-2» (далі - Постанова) залежно              від епідемічної ситуації в регіоні або районі чи місті обласного значення може бути встановлений рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

Новими правилами визначається можливість одночасного встановлення по всій території країни «зеленого» або «жовтого» рівня карантинних обмежень, «помаранчевий» та «червоний» буде визначатись в межах регіону.  

         На сьогодні «зелений» рівень встановлено як базовий. В таких умовах у громадському транспорті та під час масових заходів або відвідин приміщень всі учасники мають дотримуватись маскового режиму. Відповідно робота закладів громадського харчування, розважальних закладів (нічних клубів), кінотеатрів та залів інших сфер культури, проведення інших масових заходів дозволяється за умов носінням масок та забезпечення засобами індивідуального захисту працівників.

         У зв’язку із  зростанням захворюваності на COVID-19 у Європі, очікуваних напрямів його потрапляння на територію України та небезпеки поширення серед населення України випадків COVID-19, викликаних новим дельта-варіантом коронавірусу,  Держпродспоживслужба на виконання доручень Прем’єр-міністра України, протокольних доручень Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, постанов Кабінету Міністрів України, Головного державного санітарного лікаря України продовжують здійснювати державний нагляд (контроль) за дотриманням санітарного законодавства на об’єктах нагляду, згідно встановлених вимог щодо здійснення протиепідемічних заходів на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

         Відповідно до пункту 36 Постанови Держпродспоживслужбою посилено державний нагляд (контроль) за дотриманням санітарного законодавства і здійсненням протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти, закладах громадського харчування, фізичної культури та спорту, на ринках, у закладах, що надають послуги з розміщення, на об’єктах торгівлі продовольчими та непродовольчими групами товарів, агроринках тощо.      

Зокрема здійснюються заходи щодо дотримання суб’єктами  господарювання встановлених вимог до функціонування в умовах адаптивного карантину, а саме щодо дотримання режиму носіння захисних масок, соціальної дистанції, здійснення визначених заходів дезінфекції тощо (із залученням засобів масової інформації для висвітлення процесу та результатів).

Так,  за період  з  19.07.2021 по 25.07.2021 фахівцями територіальних органів Держпродспоживслужби здійснено 18626 заходів нагляду, порушення встановлено на 1604 об’єктах (8,6 %), тобто  на  кожному одинадцятому перевіреному об’єкті. До порушників застосовувалися відповідні заходи реагування, зокрема надано 2128 приписів (пропозицій), складено 285  протоколів,  у 480 випадках  щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 179 випадках поінформовано органи Національної поліції.  

У тому числі перевірено:

7989  об'єктів торгівлі продовольчими товарами (окрім ринків), порушення щодо недотримання суб’єктами господарювання протиепідемічних заходів встановлено на 791 об'єкті (10 %), тобто на кожному десятому перевіреному об’єкті. За недотримання вимог протиепідемічних заходів надано 887 приписів (рекомендацій), складено 158 протоколів  про адміністративне правопорушення, у 186 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 77 випадках поінформовано органи Національної поліції;  

4907  об'єктів  торгівлі непродовольчими товарами,  порушення встановлено на  441 (9 %) об’єктах, тобто майже на кожному одинадцятому перевіреному об’єкті. За результатами перевірок складено 53 протоколи, надано 571 припис (рекомендацію),  у 127  випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 63 випадках поінформовано правоохоронні органи;    

2156 закладів громадського харчування, із них у 226 (10 %) об’єктах встановлено  порушення дотримання вимог щодо протиепідемічних заходів, тобто майже на кожному дев’ятому перевіреному закладі, надано 278 приписів (рекомендацію), складено 52 протоколи, у 79  випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 21 випадку поінформовано органи Національної поліції;

579 перукарень та салонів краси, на 50 (8,6 %) обʼєктах встановлено порушення санітарних вимог, тобто на кожному одинадцятому об’єкті.   До порушників застосовувались відповідні заходи, зокрема надано 55 приписів (рекомендацій), складено 12  протоколів, у 11 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 5 випадках поінформовано  органи Національної поліції;

2732 інших об’єктів нагляду (агропромислові ринки, аптеки, ТРЦ, розважальні заклади, об’єкти водозабезпечення, транспорт тощо),  на  311 об’єктах встановлено порушення (11 %), тобто майже на кожному восьмому об’єкті. Застосовано заходів: надано 308 приписів (рекомендацій), складено 54 протоколи, у 68 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 12 випадках поінформовано органи Національної поліції.

258 дошкільних закладів освіти, порушення встановлено у 11 закладах  (4,2 %); за результатами  обстежень складено 8 протоколів, надано 29 приписів (пропозицій), у 6 випадках поінформовано органи місцевої влади та в одному випадку органи Національної поліції;

З метою вирішення нагальних питань у період карантину фахівцями територіальних органів Держпродспоживслужби взято участь  у 32 засіданнях  регіональних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з наданням відповідних пропозицій.

У регіонах розроблено комунікаційні плани щодо проведення інформаційної кампанії серед населення через ЗМІ, соціальні мережі та інші канали комунікації, спрямованої на недопущення поширення COVID-19. Регулярно оновлюються та поширюються звернення до населення області.

З метою  інформування населення щодо запобігання занесенню і поширенню на території  України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV,  Держпродспоживслужбою за зазначений період проведено 215 заходів  з  інформування  населення (телебачення, соціальні мережі та інтернет-видання, засоби масової інформації) та здійснено 9414 інформаційно-просвітницьких заходів (роз’яснення, бесіди,  листівки тощо).

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux