З початку навчального року фахівці Держпродспоживслужби Запоріжжя перевірили майже півтисячі закладів освіти щодо стану організації протиепідемічних заходів
опубліковано 11 листопада 2020 року о 10:20

Як дотримуються профілактичних, санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів у закладах освіти. Про це проінформував журналістів начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віктор Шершнєв під час брифінгу, який відбувся в режимі онлайн на платформі ZOOM в обласній державній адміністрації.

З початку навчального року, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, в тому числі у складі комісій з представниками органів влади та місцевого самоврядування, перевірено 425 закладів освіти, з них: 178 закладів дошкільної освіти, 245 загальноосвітніх закладів. Слід зазначити, що закладами освіти проведена велика організаційна робота та свідомий підхід до вимог при здійсненні навчально-виховного процесу в умовах адаптивного карантину - повідомив очільник служби.

Водночас він зазначив, що незважаючи на те, що були створені відповідні умови для дотримання протиепідемічних заходів, у ході обстежень виявлялись наступні порушення:

- не у всіх закладах розроблений алгоритм дій на випадок надзвичайної ситуації пов’язаною з реєстрацією випадків захворювання на коронавірусну хворобу (COVID – 19) серед вихованців та працівників закладу;

- відсутня інформація щодо 5-денного запасу деззасобів та їх використання;

- не дотримувалися правила особистої гігієни працівниками;

- не забезпечувалося фізичне дистанціювання дітей під час занять (не дотримана відстань між столами 1,5м);

- використовувалися килими з довгим ворсом;

- не організоване розміщення дітей таким чином, що забезпечує максимально можливе фізичне дистанціювання в кімнатах для занять;

- відсутня інформація про необхідність дотримання респіраторної гігієни та етикету кашлю;

- не надані відомості щодо проведення дезінфекції поверхонь та провітрювання приміщень;

- працівниками їдальні не використовувались засоби індивідуального захисту.

За результатами проведених заходів фахівці Держпродспоживслужби у Запорізькій області видали 170 приписів, 14 керівників закладів освіти притягнуті до адміністративної відповідальності, у 26 випадках проінформовані органи місцевої влади.

При цьому, у листопаді, при перевірках 16 закладів освіти було встановлено порушення лише в одному.

Також Віктор Шершнєв зосередив увагу на питаннях щодо створення належних умов, організації харчування дітей з додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил та норм утримання закладів освіти.

Відповідно до національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі, затвердженої Указом Президента України, Доручень Прем’єр-Міністра України, розпорядження голови Запорізької обласної державної адміністрації фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області здійснили заходи з лабораторним контролем. 

Досліджено:

-638 проб готових страв з них бактеріально забруднених - 7, що склало 1,1%;

- 51 готова страва на калорійність, при цьому в 15 (29,4%) виявлені невідповідності з енергетичної цінності та вікових потреб дитини.

Мали місце невідповідності м’ясної та молочної продукції щодо їх ґатунку та маркування.











Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux