Як дотримуються профілактичних, санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів у закладах освіти. Про це проінформував журналістів начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віктор Шершнєв під час брифінгу, який відбувся в режимі онлайн на платформі ZOOM в обласній державній адміністрації.
З початку навчального року, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, в тому числі у складі комісій з представниками органів влади та місцевого самоврядування, перевірено 425 закладів освіти, з них: 178 закладів дошкільної освіти, 245 загальноосвітніх закладів. Слід зазначити, що закладами освіти проведена велика організаційна робота та свідомий підхід до вимог при здійсненні навчально-виховного процесу в умовах адаптивного карантину - повідомив очільник служби.
Водночас він зазначив, що незважаючи на те, що були створені відповідні умови для дотримання протиепідемічних заходів, у ході обстежень виявлялись наступні порушення:
- не у всіх закладах розроблений алгоритм дій на випадок надзвичайної ситуації пов’язаною з реєстрацією випадків захворювання на коронавірусну хворобу (COVID – 19) серед вихованців та працівників закладу;
- відсутня інформація щодо 5-денного запасу деззасобів та їх використання;
- не дотримувалися правила особистої гігієни працівниками;
- не забезпечувалося фізичне дистанціювання дітей під час занять (не дотримана відстань між столами 1,5м);
- використовувалися килими з довгим ворсом;
- не організоване розміщення дітей таким чином, що забезпечує максимально можливе фізичне дистанціювання в кімнатах для занять;
- відсутня інформація про необхідність дотримання респіраторної гігієни та етикету кашлю;
- не надані відомості щодо проведення дезінфекції поверхонь та провітрювання приміщень;
- працівниками їдальні не використовувались засоби індивідуального захисту.
За результатами проведених заходів фахівці Держпродспоживслужби у Запорізькій області видали 170 приписів, 14 керівників закладів освіти притягнуті до адміністративної відповідальності, у 26 випадках проінформовані органи місцевої влади.
При цьому, у листопаді, при перевірках 16 закладів освіти було встановлено порушення лише в одному.
Також Віктор Шершнєв зосередив увагу на питаннях щодо створення належних умов, організації харчування дітей з додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил та норм утримання закладів освіти.
Відповідно до національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі, затвердженої Указом Президента України, Доручень Прем’єр-Міністра України, розпорядження голови Запорізької обласної державної адміністрації фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області здійснили заходи з лабораторним контролем.
Досліджено:
-638 проб готових страв з них бактеріально забруднених - 7, що склало 1,1%;
- 51 готова страва на калорійність, при цьому в 15 (29,4%) виявлені невідповідності з енергетичної цінності та вікових потреб дитини.
Мали місце невідповідності м’ясної та молочної продукції щодо їх ґатунку та маркування.