Які основні продовольчі товари на Сумщині подорожчали в травні
опубліковано 17 травня 2023 року о 12:28

Спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області щотижнево здійснюються цінові спостереження роздрібних цін на соціально значущі товари. Так станом на 15 травня 2023 року порівняно з березнем 2023 року в магазинах Сумської області та м. Суми зафіксовано зниження роздрібної ціни на 1,1% на гречану крупу, крупу вівсяну – 7,7%, борошно пшеничне на 0,5%, але на макаронні вироби вітчизняного виробництва підвищилась ціна на 2,3 %. Спостерігається невелике зниження ціни на сметану жирністю до 15% на 3,8%, молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці) на 3% та на масло вершкове жирністю 72% зниження ціни становить 1%.

Підвищення ціни відбулось на яловичину на 5 % (215,23 грн.), на м’ясо свинини на 2,4 % (185,50 грн.), хоча ціна на м’ясо птиці залишається майже стабільною. Спостерігається підвищення цін на овочі, що входять до борщового набору, а саме: капусту білокачанну на 24,3%, моркву – 11%, буряк – 3,3%, на цибулю ріпчасту ціна залишається стабільною, на картоплю знизилась на 2,3%. Також фіксується зниження ціни на цукор кристалічний майже на 2,2 % та на яйця курячі С1 на 12,12%.

Також зазначаємо, що ціни на бензин, дизельне пальне та на газ скраплений автомобільний спостерігається відносна стабільність.

Звертаємо увагу, що наказом Мінекономіки № 679 від 02.04.22 дозволено Держпродспоживслужбі під час воєнного стану проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) щодо суб'єктів господарювання роздрібної торгівлі у сфері формування, встановлення та застосування цін на товари, які мають істотну соціальну значущість, за переліком, затвердженим постановою Кабміну від 22.04.2020 № 341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення».

Підставою для проведення таких перевірок є звернення фізичної особи з додаванням наступної інформації – повну назву харчового продукту, найменування суб’єкта господарювання, який здійснює свою діяльність та його адресу та підтверджуючі копії документів (у разі наявності), а саме чеки, інші розрахункові документи тощо.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux