Держпродспоживслужба нагадує суб’єктам господарювання про необхідність дотримання Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження, затверджених наказом Мінагрополітики від 20.10.2022 № 813, якими регламентовано вимоги до сировини, тари, потужностей, температурного режиму зберігання та транспортування продуктів, тощо.
Зазначені Вимоги є обов’язковими для операторів ринку харчових продуктів, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або обігом харчових продуктів тваринного походження, а також для державних ветеринарних інспекторів та спеціалістів ветеринарної медицини, яким відповідно до вимог законодавства про державний контроль надано повноваження щодо здійснення заходів державного контролю на відповідній потужності (господарстві), та поширюються на відносини, пов’язані з виробництвом та обігом таких харчових продуктів тваринного походження:
1) м’ясо свійських копитних тварин, свійської птиці, зайцеподібних, диких тварин та диких тварин, вирощених на фермі;
2) подрібнене (січене або рублене) м’ясо (м’ясний фарш), м’ясні напівфабрикати та м’ясо механічного обвалювання;
3) м’ясні продукти;
4) живі двостулкові молюски, живі голкошкірі, живі кишковопорожнинні та живі морські черевоногі;
5) рибні продукти;
6) яйця та яєчні продукти;
7) жаб’ячі лапки та равлики;
8) топлені тваринні жири та шкварки;
9) оброблені шлунки, міхури та кишки;
10) високоочищені продукти тваринного походження;
11) желатин та колаген.
Детальна інформація стосовно умов виробництва та обігу харчових продуктів - на інфографіках, розроблених Міністерством аграрної політики та продовольства України спільно з європейським проєктом EU4SaferFood за посиланням.