Виконання Плану протиепізоотичних заходів по профілактиці основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин у Чернігівській області за 2023 рік – головне на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії
опубліковано 16 січня 2024 року о 17:17

16 січня під головуванням заступника голови Комісії, начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрія Павлішена пройшло засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чернігівській обласній військовій адміністрації. До заходу в режимі відеоконференції долучилися близько 100 учасників.

Під час вступного слова Юрій Павлішен проінформував присутніх про стан виконання протоколів засідань Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чернігівській обласній державній адміністрації. Відзвітував щодо виконання плану протиепізоотичних заходів по профілактиці основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин у Чернігівській області за 2023 рік, наголосив, що заплановані заходи по профілактичним щепленням, лікувально-профілактичним обробкам діагностичним дослідженням виконані.

Доповів про епізоотичну ситуацію щодо африканської чуми свиней, сказу тварин, лейкозу великої рогатої худоби, заходи з профілактики високопатогенного грипу птиці. У зв`язку із загостренням епізоотичної ситуації в Україні по грипу птиці та африканській чумі свиней, звернув особливу увагу на виконанні всіх заходів з профілактики та недопущення хвороб. Наголосив на необхідності забезпечити виконання вимог «закритого» режиму роботи в господарствах по утриманню свиней різної форми власності, проведення роз’яснювальної роботи з метою профілактики занесення на територію району АЧС та тісній співпраці з громадами й органами місцевого самоврядування щодо сприяння фахівцям державних установ ветеринарної медицини у проведенні планових протиепізоотичних заходів, забезпечення дотримання громадянами заборони щодо здачі молока від хворих на лейкоз тварин та випасу їх у загальному стаді. Зосередив увагу на попередженні та недопущенні отруєння бджіл при застосуванні засобів захисту рослин для обробки сільськогосподарських посівів.

Серед актуальних питань на засіданні було й забезпечення проведення заходів з ідентифікації тварин, а також тісної співпраці з громадами й органами місцевого самоврядування щодо сприяння фахівцям державних установ ветеринарної медицини у проведенні належного контролю за епізоотичною ситуацією території області.

У ході засідання очільник презентував План протиепізоотичних заходів на 2024 рік.

Повідомив, що в 2024 році планується проведення пероральної імунізації диких м`ясоїдних тварин проти сказу наземним розподілом принад. При цьому слід враховувати особливості дії воєнного стану, ризики та небезпеку для життя та

здоров`я виконавців при наземному розподілі принад, заборону відвідування лісових масивів, мінування території.

За результатами розгляду питань порядку денного роботу по виконанню плану протиепізоотичних заходів визнано виконаною в повному обсязі.

Одноголосно погоджено План протиепізоотичних заходів на 2024 рік.

Комісією винесено рішення тримати на контролі питання профілактики грипу птиці, сказу тварин, африканської чуми свиней, лейкозу великої рогатої худоби, отруєння бджіл; провести кампанію з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу на території Чернігівської області на попередньо визначених територіях.

Крім того, вирішено забезпечити належну комунікацію з засобами масової інформації щодо проведення широкої інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо заходів з профілактики африканської чуми свиней, сказу тварин, лейкозу, грипу та хвороби Ньюкасла птиці, порядку проведення паспортизації пасік, попередження та недопущення отруєння бджіл, поширення серед населення інформаційних матеріалів, пам`яток про епізоотичну ситуацію та заходи щодо запобігання захворюванню тварин та птиці на інфекційні захворювання.

Також ухвалено провести засідання Державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при районних державних адміністраціях, на яких розглянути питання відповідно до протокольного рішення.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux