Впровадження нового шкільного меню
опубліковано 27 жовтня 2021 року о 11:00

У студії UA:Волинь в прямому ефірі начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Назар Орел розповів про нормативне підґрунтя нового шкільного меню та про алгоритм дій навчальних закладів в напрямку його впровадження.

Як зазначив Назар Орел, у Постанові №305 КМУ "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку" дуже чітко виписано кожен корок як організаторів харчування, так і надавачів послуг з харчування, а також завдання контролюючих органів.

За його словами, розпочати потрібно з кратності харчування. Традиційно в закладах освіти - одноразове харчування у вигляді сніданків. Далі - визначитися з тим скільки разів у тиждень відбуватиметься харчування. Якщо п'тиденне навчання, тож і п'ятиденне харчування. Наступний крок - форма харчування. Може бути двох видів - монопрофільне чи мультипрофільне. Монопрофільне передбачає наявність лише одного виду страв, наприклад, дитині в їдальні пропонують тільки певний набір страв. Мультипрофільне передбачає страви на вибір, щось на зразок "шведського столу".

Є також розмежування за трьома віковими групами: перша - від 6 до 11 років, друга - від 11 до 14 років, третя- від 14 до 18 років. Відповідно для кожної з вікових груп є свої норми щодо ваги порцій харчових груп. Наприклад, овочі. Вони повинні бути різноманітні: сезонні, крім картоплі, тобто картопля виведена окремо, свіжі, заморожені або квашені. Овочі передбачені щодня разом із зеленню. До речі, квашені овочі мають бути не частіше ніж раз в тиждень.

Назар Орел розповів, що вподобання дітей при складанні шкільного меню теж повинні бути враховувані, щоб продукти харчування не залишалися неспожитими, щоб і кошти не витрачалися даремне, щоб це все не перетворилося у формальність.

"Ми говоримо про те, що дитина повинна споживати здорову, смачну та збалансовану їжу, але економічна складова теж повинна розраховуватися при цьому", - наголосив начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Назар Орел.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux