З серпня цього року українські агровиробники та переробники можуть отримати сертифікацію відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». Перші українські компанії вже пройшли сертифікацію за цим Законом, і з кожним днем таких компаній стає дедалі більше.
В свою чергу, Держпродспоживслужба, як центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції продовжує співпрацювати з міжнародними проєктами, що мають на меті розвиток органічного виробництва та обігу органічної продукції в Україні.
Так, в межах проєкту «Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства», який фінансується Міністерством продовольства та сільського господарства Німеччини, відбувся практичний тренінг, до якого долучилися 14 фахівців Держпродспоживслужби, зокрема з територіальних органів. З міркувань безпеки тренінг проводили на сході Польщі.
Під час тренінгу учасники мали змогу відвідати виробника органічної продукції, а саме фермерське господарства Марека Поточного, а також переробника органічної продукції - компанію Owocowe Smaki Sp. z o.o., які вже багато років ведуть власний бізнес органічними методами
Учасники ознайомилися з порядком проведення заходу контролю та відпрацювали його на конкретних прикладах, зокрема на практиці заповнили акт контролю за результатами проведення заходу державного нагляду (контролю) стосовно додержання операторами вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, затверджений наказом Мінагрополітики 17 січня 2023 року № 45.
Фахівці Держпродспоживслужби відзначили важливість проведення європейськими фахівцями даного тренінгу, зокрема практичне відпрацювання безпосередньо в органічних господарствах.