На виконання Розпорядження КМУ від 27.10.2023 р. №990-р "Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023-2024 роках", наказу Вінницької обласної військової адміністрації від 30.11.2023 р. №1440 "Про затвердження Обласної програми "Реформування системи шкільного харчування у Вінницькій області на 2024-2027 роки" фахівці Могилів-Подільського районного управління перевіряють харчоблоки функціонуючих закладів дошкільної та загальної середньої освіти з метою попередження виникнення випадків та спалахів гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь в організованих дитячих колективах.
Так, з 01 лютого по 18 березня 2024 року обстежено 75% харчоблоків закладів освіти, розміщених на території Ямпільської ТГ. Під час перевірок першочергово визначався матеріально-технічний стан харчоблоків, в т.ч. забезпечення достатньою кількістю справного холодильного та технологічного обладнання, маркованих виробничих столів, розроблювального інвентарю, кухонного посуду і наявність умов для миття та обробки сировини. Не залишились поза увагою і питання дотримання термінів придатності та умов зберігання продуктів харчування, товарного сусідства, поточності технологічного процесу, правил обробки яєць, миття кухонного посуду та іншого приладдя, дотримання правил особистої гігієни персоналом.
В ході перевірок фахівці управління акцентували увагу працівників освітніх закладів на необхідності виконання встановлених норм харчування відповідно до Постанови КМУ №305 від 24.03.2021 р. "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку".
Крім того, спеціалісти перевірили наявність відповідно оформлених технологічних карток, своєчасність заповнення журналів бракеражу та іншої медичної документації, а також дотримання правил відбору і зберігання добових проб.
Варто зауважити, що під час обстежень активно проводилася інформаційно-роз'яснювальна робота щодо дотримання гігієнічних та протиепідемічних вимог під час приготування страв.
З метою підвищення рівня гігієнічних знань серед працівників освітніх закладів та обговорення виявлених недоліків, фахівці Держпродспоживслужби спільно із керівництвом відділу освіти Ямпільської міської ради 12 та 15 березня 2024 року провели наради з керівниками та медичними працівниками закладів дошкільної освіти Ямпільської ТГ. Беручи до уваги усі складнощі, які виникають під час організації харчування дітей в умовах воєнного стану, в переважній більшості обстежених дошкільних закладів діти забезпечені повноцінним та безпечним харчуванням, проводиться активна робота з формування культури здорового харчування та вживаються заходи, в межах можливого, щодо покращення матеріально-технічного стану харчоблоків.