Вінницька область: робота управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби в 2022 році
опубліковано 29 листопада 2022 року о 09:53

Протягом 2022 року Управлінням фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області здійснено важливі для аграрного сектору заходи, спрямовані на попередження проникнення та розповсюдження карантинних шкідників, хвороб рослин і бур'янів, своєчасне виявлення та локалізацію карантинних організмів на території Вінницької області. Також, для забезпечення сталого експортного потенціалу продукції рослинництва, проведено низку заходів з карантину та захисту рослин.

З початку 2022 року фахівці Управління фітосанітарної безпеки здійснили фітосанітарний контроль імпортних об’єктів регулювання у відділах митного оформлення. Проведено фітосанітарні процедури в митницях призначення щодо 15,9 тис. тон імпортних об’єктів регулювання та 248,2 тис. шт. імпортного садивного матеріалу.

За результатами проведеного фітосанітарного контролю імпортних об’єктів регулювання виявлено 15 випадків порушень міжнародних стандартів з фітосанітарних заходів (МСФЗ №15 та МСФЗ №12) на імпортні вантажі, що надходили в Україну з Республіки Казахстан, Польщі, Румунії та Хорватії.

Здійснено фітосанітарний контроль при переміщенні експортних об’єктів регулювання. З початку року доглянуто 709,6 тис. тонн об’єктів регулювання, 3,4 млн. одиниць садивного матеріалу та 57,4 тис. м3 деревини. За результатами проведених фітосанітарних процедур оформлено 26,8 тис. фітосанітарних сертифікатів на об’єкти регулювання, які вивозяться за межі території України.

Також, протягом 2022 року державними фітосанітарними інспекторами здійснено фітосанітарний моніторинг сільськогосподарських угідь, земель загального користування та лісових масивів на загальній площі 51,2 тис. га щодо виявлення карантинних шкідників, бур’янів та хвороб рослин. Проведено моніторинг місць зберігання імпортних та вітчизняних об’єктів регулювання як візуально, так і за допомогою феромонних та харчових пасток. Загальна площа складських приміщень на виявлення карантинних видів шкідників становить 65,8 тис. м кв.

За результатами моніторингу території Вінницької області виявлено нові вогнища західного кукурудзяного жука на площі 23,3 га. У зазначених вогнищах проведено фітосанітарні заходи відповідно до статті 33, 34  Закону України "Про карантин рослин".

В результаті проведення моніторингу місць вирощування, з яких планується експорт об’єктів регулювання (зерна кукурудзи, сої та ячменю) до КНР, на території Вінницької області обстежено посіви кукурудзи - площею 30,5 тис. га, сої - площею 4,7 тис. га та ячменю - площею 2,4 тис. га.

Відділом контролю за обігом засобів захисту рослин протягом звітного періоду були отримані звернення на проведення навчання для отримання Допуску (Посвідчення) про проходження спеціальної підготовки з питань безпечного проведення робіт з пестицидами і агрохімікатами. Всього пройшла навчання 921 особа.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux