Відбулося позачергове засідання ДНПК при Львівській обласній військовій адміністрації
опубліковано 17 жовтня 2024 року о 15:55

15 жовтня 2024 року під головуванням першого заступника очільника Львівської обласної військової адміністрації Андрія Годика відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Львівській ОВА, де розглянули питання про стан виконання рішень попередніх засідань щодо посилення заходів боротьби та профілактики щодо захворювання тварин на сказ, високопатогенний грип птиці (ВПГП) та африканську чуму свиней (АЧС).

«З огляду на епідемічну ситуацію зі сказом, ми маємо вжити заходів для контролю популяції лисиць, які є носіями цього захворювання. Це важливий крок у боротьбі з поширенням інфекції, оскільки зростання чисельності бродячих та диких тварин ускладнює ситуацію. Масова пероральна вакцинація лисиць, своєчасне реагування на їх появу у населених пунктах допоможе знизити ризик зараження людей. Також необхідно забезпечити своєчасну щорічну вакцинацію домашніх тварин для створення колективного імунітету, просвітницьку інформаційну кампанію для жителів Львівщини щодо небезпеки захворювання, заходи боротьби та профілактики, а також антирабічну допомогу потерпілим від покусів та ослинень тваринами. Наша мета — створити безпечне середовище для населення та зменшити кількість випадків сказу. Необхідно, щоб усі задіяні сторони об’єднали зусилля для ефективної боротьби з цією загрозою», – зазначив Андрій Годик.

В.о. заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Роман Садовий представив огляд епізоотичної ситуації, акцентуючи увагу на зростанні випадків сказу серед диких тварин, зокрема лисиць.

Так, з початку 2024 року на території Львівської області було підтверджено 89 випадків сказу тварин. Щодо ВПГП та АЧС Львівщина благополучна. У Львівській області впродовж 2024 року провакциновано проти сказу 341 780 гол. тварин, з них:

  • собак – 178 879 гол. (в т.ч. 10 994 – за кошти власників),
  • котів – 160 482 гол. ( в т.ч. 7 350 – за кошти власників),
  • ВРХ – 1 631 гол., коней – 288 гол., ДРХ – 355 гол., свиней – 143 гол.

На території області проведено весняну та осінню кампанії з пероральної імунізації диких м`ясоїдних тварин проти сказу. Всього на території області було розповсюджено 609 700 доз вакцини із охопленням площі 12 194 км² із розкладанням принад на території лісових та мисливських угідь на відстані не ближче 200 метрів від населених пунктів.

Не менш важливим виявилося питання посилення інформаційної кампанії для населення, спрямованої на підвищення обізнаності про ризики сказу. На засіданні було запропоновано інтенсифікувати поширення інформаційних матеріалів, які слугуватимуть інструкцією щодо дій людини у випадку зустрічі з твариною зі сказом, а також рекомендації щодо щорічної вакцинації домашніх тварин.

За 9 місяців 2024 року зареєстрували 2416 звернень за антирабічною допомогою з приводу укусів, подряпин та ослинень тваринами, в тому числі звернень з приводу ушкоджень хворими на сказ тваринами – 204 звернення.

Учасники також приділили увагу проблемі безпритульних тварин – наголосили, що відлов безпритульних тварин комунальними службами або підприємствами з питань утримання та поводження з тваринами в населених пунктах та забезпечення розміщення їх на відповідних територіях установ є необхідним заходом для запобігання поширенню захворювань. 

Щодо епізоотичної ситуації по грипу птиці та АЧС, Роман Садовий зазначив, що Львівська область є благополучною по цих видах захворювань. 

З метою забезпечення здійснення заходів, спрямованих на профілактику сказу та мінімізацію ризиків для здоров`я людини, протокольним рішенням ДНПК  одноголосно ухвалено:

  • забезпечити виконання Комплексного плану заходів з боротьби та профілактики сказу у Львівській області на 2024-2028 роки (з урахуванням періоду дії воєнного стану), затвердженого рішенням обласної комісії з питань ТЕБ та НС при Львівській обласній військовій адміністрації (протокол № 1 від 24.01.2024);
  • посилити проведення заходів щодо організованого відстрілу окремих видів мисливських тварин з метою регулювання щільності популяції лисиць, вовків та єнотовидних собак (відповідно до п. 1 наказу Львівської ОВА від 08.08.2022 № 154/22 «Про встановлення обмежень щодо проведення полювання та регулювання питань мисливства в період воєнного стану на території Львівської області») на відстані не ближче 200 метрів від населених пунктів та доведення популяції лисиць до оптимальної щільності (0,5-1 гол. на 1000 га);
  • посилити з органами місцевого самоврядування співпрацю щодо необхідності щорічної вакцинації домашніх тварин проти сказу із висвітленням на офіційних сторінках територіальних громад актуальної інформації щодо боротьби та профілактики сказу;
  • забезпечити облаштування комунальними службами або підприємствами з питань утримання та поводження з тваринами в населених пунктах місць для безпритульних тварин на відповідних адміністративних територіях громад, на яких вони будуть розташовані;
  • посилити роботу щодо реагування на випадки виявлення диких та інших тварин, що не утримуються людиною, в населених пунктах та не допускати утворення місць, заселених дикими, бродячими та безоглядними тваринами в закинутих будівлях та присадибних ділянках.

Також, учасники засідання наголосили на необхідності ліквідації існуючих несанкціонованих сміттєзвалищ, які слугують додатковим місцем харчування для диких та бродячих тварин, а також не допускати утворення нових на територіях громад.

З метою недопущення занесення та розповсюдження грипу птиці та АЧС територією області ухвалено рішення посилити заходи біологічної безпеки суб`єктами господарювання, діяльність яких пов`язана з вирощуванням, утриманням, реалізацією живої птиці та свиней, в тому числі птахо- та свиногосподарства повинні працювати в «закритому режимі», а також посилити контроль за клінічним станом птиці та свиней в господарствах усіх форм власності.

Також на засідання ухвалено рішення:

  • Забезпечити виконання Державного плану моніторингу інфекційних хвороб птиці на території Львівської області на 2024 рік.
  • В районах області визначити місця можливих зупинок дикої перелітної птиці. Провести роз`яснювальну роботу серед мисливців щодо небезпеки поширення збудників грипу птиці, африканської чуми свиней під час полювання та будь-яких заходів, пов`язаних з відстрілом дикої птиці та диких свиней.
  • Посилити ветеринарно-санітарний контроль за ввезенням живих свиней, птиці, продуктів та сировини з них на територію України, у тому числі Львівської області, з країн, неблагополучних по грипу птиці та африканській чумі свиней.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux