Від початку запровадження воєнного стану в Черкаському районі проведено 282 обстеження місць перебування ВПО
опубліковано 16 жовтня 2024 року о 16:00

З метою недопущення погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь серед внутрішньо переміщених осіб (ВПО), для оцінки безпеки та надання рекомендацій стосовно покращення умов у місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб, фахівці Черкаського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби області систематично беруть участь у відповідних комісійних моніторингових обстеженнях.

Комісійна робота проводиться для контролю за виконанням «Мінімальних вимог щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час екстреного облаштування місць тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб, у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації», затверджених наказом МОЗ України від 31.03.2022 № 554.

Фахівці Черкаського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області з початку дії воєнного стану здійснили 282 моніторингових обстеження означених закладів. Порушення санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог були виявлені у 11,7 % випадків. Основні порушення cтосувалися недостатнього забезпечення дезінфікуючими засобами, а також прибиральним і твердим інвентарем. Надано 163 рекомендації та пропозиції по усуненню виявлених порушень, з них виконано 86%.

У жовтні 2024 року фахівці управління здійснили комісійні обстеження місць для тимчасового проживання ВПО, розташованих в містах Сміла та Городище Черкаського району.

У ході обстежень перевірено забезпечення дотримання мінімальних вимог санітарного та епідемічного благополуччя. Зокрема, проведено оцінку санітарно-технічного стану систем холодного та гарячого (за рахунок електроводонагрівачів) водопостачання, водовідведення, санітарних вузлів, організації харчування та питного режиму, санітарно-гігієнічного і дезінфекційного режимів, проведення профілактичних дезінсекційних, дератизаційних заходів тощо.

Під час обстежень встановлено, що приміщення для самостійного приготування та прийому їжі обладнані достатньою кількістю робочих столів, плит для приготування страв, мийок для посуду, побутової техніки (електричних чайників, мікрохвильових печей, мультиварок), кухонного та столового посуду. Мешканці забезпечені необхідною кількістю постільних речей та білизни, меблів; пральними машинами для загального користування та миючими засобами. Обладнані місця для відпочинку дорослих та дітей, зокрема зони для онлайн навчання учнів, занять спортом. Крім цього, виділені та устатковані приміщення під ізолятори, придбано аптечки для надання невідкладної медичної допомоги.

Проведено заходи щодо підготовки до роботи в перехідний та холодний періоди року: ремонт та ревізія систем опалення, заміна віконних та дверних блоків.

На даний час ускладнень санітарно-епідемічної ситуації, спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь, пов’язаних з місцями тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб, не зареєстровано.

В ході комісійних обстежень, спеціалісти управління постійно проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу серед внутрішньо переміщених осіб з питань дотримання правил особистої гігієни, профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux