Спільна робота у напрямку проведення протиепізоотичних заходів – запорука благополучної епізоотичної ситуації
опубліковано 16 жовтня 2024 року о 17:15

Сьогодні під головуванням начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрія Павлішена відбулася спільна нарада Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області з представниками Північного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства.

Серед запрошених також були присутні директор Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОДА  Олег Крапивний, представники районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, обласної та районних державних лікарень ветеринарної медицини, Чернігівської регіональної та міжрайонних державних лабораторій Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, користувачі мисливських угідь, Національної поліції  частина з яких долучилися у режимі відеоконференцзв’язку.

У фокусі обговорення – збереження стабільної епізоотичної ситуації в області, зокрема попередження виникнення та недопущення поширення збудника грипу птиці  та завершення пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин проти сказу.

Як зазначив начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен, найбільш гострим на сьогодні завданням є утримати епізоотичну стабільність по основних інфекційних захворювань тварин та птиці в нашому регіоні. Під час свого виступу звернув увагу на  епізоотичній ситуації з грипу птиці на території України. Зауважив, що Чернігівська область наразі є благополучною щодо цієї хвороби, але існує потенційна небезпека занесення грипу птиці на нашу територію у зв’язку настанням осінньої міграції дикої перелітної птиці.

«Аналіз шляхів міграції диких перелітних птахів вказує, що Чернігівщина розташована на перетині кількох міграційних шляхів перелітних птахів, а це значить, що ризик занесення та розповсюдження ними збудника грипу птиці в період осінньої міграції 2024 року з неблагополучних країн, територій та зон існує постійно. Тому серед першочергових завдань Держпродспоживслужби Чернігівщини – у межах повноважень здійснювати відстеження та аналіз епізоотичної ситуації по грипу птиці в області та проводити всі необхідні профілактичні заходи задля недопущення поширення збудника цього захворювання», – сказав очільник під час виступу.

Також під час наради сторони обговорили подальші спільні кроки злагодженої взаємодії в напрямку проведення третього етапу осінньої кампанії пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин проти сказу. Зокрема, про порядок проведення відстрілу лисиць для проведення оцінки ефективності пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу та порядок отримання відповідних дозволів для добування лисиць детально розповів начальник відділу мисливського господарства, полювання та рекреації Північного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Микола Пиріг.

«У вирішенні питання запобігання поширенню інфекційних хвороб тварин та птиці на території Чернігівської області Держпродспоживслужба не може діяти одноосібно. Нам потрібна допомога усіх територіальних органів, які мають вплив на епізоотичний процес, зокрема своєчасне виявлення фактів захворювання та загибелі тварин/птиці та повідомлення про них установам ветеринарної медицини: органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, лісового та мисливського господарства. Така підтримка є запорукою збалансованого та благополучного епізоотичного стану в області», – з такими словами звернувся до присутніх начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен.

Про правила відбору, оформлення супровідних документів, транспортування біологічного матеріалу, відібраного від птиці при її загибелі та від лисиць в рамках проведення оцінки ефективності пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу, розповіла присутнім завідувач вірусологічним відділом, лікар ветеринарної медицини Чернігівської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини  Наталія Ненич.

Окрім того, присутні порушили низку інших нагальних питань, що стосувалися спільної роботи представників ДЛВМ, лісових та мисливських господарств і користувачі мисливських угідь. За результатами зустрічі під час відкритого діалогу підтверджено ефективність співпраці між сторонами.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux