В Запорізькій області триває робота з проведення протиепізоотичних заходів
опубліковано 25 жовтня 2022 року о 09:14

З метою забезпечення епізоотичного благополуччя області, незважаючи на складну ситуацію, що склалася у зв’язку з воєнним станом, спеціалістами закладів ветеринарної медицини Держпродспоживслужби продовжуються здійснюватися планові заходи щодо профілактики інфекційних та інвазійних захворювань тварин та птиці. Зокрема, проводяться щеплення тварин, відбір та доставка діагностичного матеріалу до лабораторії для дослідження на різні інфекційні та паразитарні захворювання, дератизація, дезінфекція та інші заходи.

Так, за 9 місяців 2022 року ветеринарні спеціалісти направили матеріал від великої рогатої худоби для серологічного дослідження – 3.7 тис. проб на лейкоз та 4,1 тис. на бруцельоз. Крім того, алергічно дослідили 6,1 тис. голів ВРХ на туберкульоз. Також досліджено майже 3.0 тис. проб матеріалу від птиці на напругу імунітету проти хвороби Ньюкасла. На африканську чуму свиней проведені дослідження 150 проб.

За результатами проведених досліджень позитивних результатів не виявлено, що свідчить про благополуччя нашого регіону відносно основних інфекційних хвороб тварин та птиці.

З метою профілактики захворювань тварин спеціалістами ветеринарної медицини вакциновано: проти сибірки – 9,4 тис. голів ВРХ та 1, 4 тис. голів ДРХ; проти класичної чуми свиней - 41 тис. голів; проти хвороби Ньюкасла птиці -29,2 тис. голів; проти сказу - 842 голови ВРХ, 34,2 тис. собак та 24,4 тис. котів.

Особлива увага приділяється здійсненню профілактичних щеплень проти сказу серед собак, котів та інших видів тварин, що належать мешканцям населених пунктів області. Також постійно ведеться роз’яснювальна робота серед населення і власників тварин з питань профілактики сказу.

Звертаємо увагу, що сказ – це особливо небезпечне вірусне захворювання як для тварин, так і людей. Захворювання характеризується розвитком енцефаліту зі стрімким пошкодженням функції центральної нервової системи і завжди закінчується летально.

Держпродспоживслужба  нагадує, що запорукою профілактики сказу серед домашніх тварин є своєчасне їх щеплення (вакцинація)!

Вакцина для щеплення тварин проти сказу в державних установах ветеринарної медицини - безкоштовна.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux