В Управлінні фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області пройшло навчання для сільгоспвиробників
опубліковано 13 листопада 2023 року о 12:39

Фахівці Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області продовжують надавати освітні послуги сільгоспвиробникам у сфері законодавства України про насінництво і розсадництво. Так, під час чергового навчання, у якому взяли участь представник ТОВ «Євролан», начальник відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Людмила Колесник та головний спеціаліст цього відділу Наталія Краско, обговорили актуальні питання, що стосуються контролю в сфері насінництва й розсадництва та ГМО.

Зокрема, мова йшла про дотримання суб'єктами господарювання законодавства у сфері насінництва та розсадництва; запобігання обігу контрафактного насіння; господарську діяльність з біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання ГМО у відкритій системі. У ході навчання Людмила Колесник надала детальну інформацію про обіг насіння та садивного матеріалу, виділила ряд вимог до кожної партії насіння і садивного матеріалу. Фахівчиня звернула увагу на тому, що посівні якості повинні обов'язково відповідати вимогам законодавства у сфері насінництва й розсадництва та надала рекомендації, як захиститися від фальсифікації під час придбання насіння і садивного матеріалу.

Про дотримання суб’єктами господарювання Закону України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів», правильне поводження, ввезення, реєстрація ГМО, запобігання поширенню та використання незареєстрованих ГМО суб’єктами господарювання розповіла Наталія Краско. Вона відмітила, що контроль за наявністю ГМО в садивному та насіннєвому матеріалі залишається актуальним, оскільки в подальшому саме ця вирощена сировина є основою для виробництва готової продукції.

Вона наголосила, що існує ряд законів та нормативно-правових актів щодо дотримання біологічної безпеки ГМО. При цьому держава продовжує удосконалювати законодавство України, максимально наближаючи його до законодавства ЄС. Також відмітила, що виконання функцій державного нагляду (контролю) за дотриманням заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин покладено на відділ контролю в сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

По завершенню навчання фахівці надали ряд консультацій та рекомендацій у цьому напрямку.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux