Держпродспоживслужба готується до тестування програмного забезпечення Реєстру домашніх тварин
опубліковано 13 листопада 2023 року о 12:52

Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін провів робочу зустріч щодо подальшої реалізації експериментального проекту з проведення ідентифікації та/або реєстрації домашніх тварин. У робочій зустрічі взяли участь фахівці Мінцифри, Держпродспоживслужби та зацікавлених громадських організацій.

Нагадуємо, що 3 листопада п.р. Уряд України ухвалив Постанову № 1171, якою затверджено Порядок реалізації експериментального проекту з проведення ідентифікації та/або реєстрації домашніх тварин. Визначено, що учасниками проєкту є Міністерство аграрної політики та продовольства, Міністерство цифрової трансформації, Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, державні ветеринарні інспектори, офіційні ветеринарні лікарі та ліцензовані лікарі ветеринарної медицини, які проводять ідентифікацію та/або реєстрацію домашніх тварин, та власники/утримувачі домашніх тварин, які виявили бажання взяти участь в експериментальному проекті.

В Реєстрі розміщуватиметься інформація про тварину, її власника (або власників), наявність вакцинації, дані ветеринарного паспорта та інша необхідна інформація.

За підключення та доступ до Реєстру домашніх тварин плата не стягується.

Інформація про опис, ідентифікацію домашньої тварини та щеплення проти сказу, внесена до Реєстру домашніх тварин, є відкритою і загальнодоступною.

Сергій Захарін зазначив, що Держпродспоживслужба визначена адміністратором та технічним адміністратором Реєстру. Відповідно, на Держпродспоживслужбу покладено функції щодо здійснення заходів із забезпечення впровадження, ведення та адміністрування Реєстру, проведення необхідних технічних і технологічних операцій, розміщення інформаційно-комунікаційних систем Реєстру в мережі Інтернеті, забезпечення технічної взаємодії Реєстру з іншими державними електронними інформаційними системами.

Наразі завершується розробка програмного забезпечення Реєстру. В найближчий час планується провести відповідне тестування та навчання ветеринарів.

«Реєстр стане зручним інструментом для власників домашніх тварин, у першу чергу котів та собак, оскільки він передбачає інформування про загублених та знайдених тварин. Так, якщо домашній улюбленець загубився, власник зможе про це повідомити. А коли тварину знайдуть, ви отримаєте сповіщення й зможете повернути тварину додому. Відповідно, це зменшить кількість безпритульних тварин у країні. Окрім того, створення Реєстру домашніх тварин дасть змогу збирати та обробляти інформацію про планування та проведення планових вакцинацій, і на цій основі – ухвалювати виважені управлінські рішення. Нарешті, згідно з нашими планами, Реєстр значно спростить переміщення домашніх тварин через кордон. На наступному етапі, коли Реєстр буде наповнено, передбачається запустити цифровий ветеринарний паспорт в Дії, що дасть змогу зберігати важливу інформацію про домашнього улюбленця в смартфоні. Дуже показово, що громадяни України можуть стати учасниками експериментального проєкту, і таким чином зробити свій посильний внесок у розвиток цифровізації, а відтак –зробити ще один крок до побудови ефективної цифрової держави», - зазначив Сергій Захарін

Продовжуємо будувати цифрову державу: без бюрократії, черг та корупції.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux