В Україні запроваджено карантинний режим у зв’язку з виявленням жовто-бурого мармурового клопа
опубліковано 11 вересня 2023 року о 16:22

У серпні 2023 року фахівці Держпродспоживслужби під час проведення обстежень вперше виявили карантинного шкідника відсутнього на території України – жовто-бурого мармурового клопа (наукова назва - Halyomorpha halys Stal., 1855).

Вогнище шкідника було виявлено на території міста Запоріжжя в Дніпровському районі на земельній ділянці в межах вулиці Верхня, вулиці Незалежної України, проспекту Соборний Запорізької області.

Державні фітосанітарні інспектори управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області під час обстежень виявили (імовірно жовто-бурого мармурового клопа) на деревах роду граб (Carpinus).

Були відібрані зразки, які направлені на фітосанітарну експертизу (аналізи) до державної установи «Запорізька обласна фітосанітарна лабораторія» (далі – ДУ «Запорізька обласна фітосанітарна лабораторія»), де і встановлено видову приналежність виявлених комах, а саме - Halyomorpha halys Stal.

Після отримання висновку фітосанітарної експертизи (аналізів) було запроваджено карантинний режим по Halyomorpha halys на території міста Запоріжжя на загальній площі 2,46 га та затверджено план фітосанітарних заходів з локалізації і ліквідації цього карантинного шкідника (Розпорядження Запорізької районної державної адміністрації Запорізької області від 23.08.2023 № 162).

Довідково. Жовто-бурий мармуровий клоп – широкий поліфаг, який є шкідником більш ніж 100 видів рослин. Багато економічно важливих видів сільськогосподарських культур є господарями для шкідника, включаючи плодові дерева та деревні декоративні рослини, а також польові культури. Серед cільськогосподарських культур слід відмітити такі як спаржа, соя, сорго, боби, кукурудза, пшениця, ячмінь, горох, нут, огірок, помідор, перець, квасоля та баклажан.

Імаго та личинки харчуються одними і тими ж видами рослин. Імаго надають перевагу незрілим плодам, тоді як німфи харчуються молодими пагонами, листям, стеблами та фруктами.

Харчуючись комахи H. halys (жуки і личинки) проколюють хоботком шкірку плодів, молоду кору на пагонах або листовій поверхні. Потім вони впорскують спеціальні травні ферменти, які зріджують рослинні тканини, після чого висмоктують зріджені поживні речовини. Такий тип живлення шкідника призводить до виникнення некрозів на плодах і пошкодження листя, а отримані ушкодження роблять рослини більш чутливими до вторинних інфекцій. У більшості випадків таке живлення імаго та личинок робить фрукти непридатними для продажу.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux