В Держпродспоживслужбі Івано-Франківщини триває курс тренінгів з питань впровадження системи НАССР на харчоблоках закладів освіти
опубліковано 15 грудня 2023 року о 10:32

В Івано-Франківському міському управлінні Головного управління Держпродспоживслужби продовжуються навчання у форматі «школа для дорослих».

Так, протягом 13 та 14 грудня 2023 року проведені тренінги з питань: запровадження, застосування та підтримання дієвості системи НАССР на харчоблоках закладів освіти з суб’єктами господарювання, що здійснюють організацію харчування в закладах освіти, відповідальних осіб за організацію харчування, медичних працівників загальноосвітніх закладів; дотримання вимог Постанови КМУ №305 від 24.03.2023 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», примірного чотиритижневого меню.

Під час навчання по впровадженню системи НАССР було проведено огляд законодавства України з питань безпечності харчових продуктів, порядок та періодичність проведення державних інспектувань та відповідальність операторів ринку за порушення законодавства про харчові продукти. Разом з учасниками було обговорено невідповідності, встановлені під час перевірок харчоблоків шкіл.

Найчастіше при перевірках відмічають наступні невідповідності:

  • недостатньо інвентарю для прибирання, інвентар не промаркований; відсутній договір щодо проведення дератизаційних та дезінсекційних заходів та задокументованих процедур проведених робіт;
  • персоналом не дотримуються умови зберігання дезінфекційних засобів; використання з протермінованих дезінфекційних засобів;
  • організація питного режиму не відповідає санітарним вимогам, а саме не дотримуються правила миття чашок в середній групі;
  • за результатами експертного висновку зразки змивів не відповідають МУ;
  • харчові продукти не захищені від будь якого забруднення на всіх стадіях виробництва, а саме: не представлено протоколи лабораторних досліджень, що підтверджують безпечність готових страв за бактеріологічними показниками;
  • відсутні письмові докази того, що персонал потужності періодично проходить навчання щодо гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів у цього оператора ринку.

На прохання учасників тренінгу надаємо перелік документації системи управління безпечністю харчових продуктів:

  • Журнал санітарного стану харчоблоку
  • Журнал періодичності прибирання
  • Журнал обліку використання дезінфекційних засобів
  • Журнал інженерно-технічних робіт
  • Журнал обліку і контролю засобів вимірювальної техніки
  • Журнал контролю температури та вологості у виробничих приміщеннях
  • Журнал здоров’я працівників харчоблоку
  • Журнал навчання персоналу щодо гігієни
  • Журнал обліку утворення та руху відходів
  • Журнал переліку та оцінки постачальників
  • Журнал бракеражу сирих продуктів
  • Журнал бракеражу готових продуктів
  • Журнал пошкоджень пластику, скла та виробів з деревини
  • Журнал проведення моніторингу і шкідників
  • Бланк контролю температури в холодильних камерах
  • Графік приготування робочого розчину дезінфектанту
  • План технічного обслуговування
  • Розгорнутий лист проходження медоглядів
  • Зошит обліку відходів
  • Заявка на продукти
  • Бланк контролю вхідної сировини
  • Книга складського обліку
  • Примірне двотижневе меню
  • Картка-розкладка страви
  • Контрольний лист за режимом прибирання
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux