В Івано-Франківському міському управлінні Головного управління Держпродспоживслужби продовжуються навчання у форматі «школа для дорослих».
Так, протягом 13 та 14 грудня 2023 року проведені тренінги з питань: запровадження, застосування та підтримання дієвості системи НАССР на харчоблоках закладів освіти з суб’єктами господарювання, що здійснюють організацію харчування в закладах освіти, відповідальних осіб за організацію харчування, медичних працівників загальноосвітніх закладів; дотримання вимог Постанови КМУ №305 від 24.03.2023 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», примірного чотиритижневого меню.
Під час навчання по впровадженню системи НАССР було проведено огляд законодавства України з питань безпечності харчових продуктів, порядок та періодичність проведення державних інспектувань та відповідальність операторів ринку за порушення законодавства про харчові продукти. Разом з учасниками було обговорено невідповідності, встановлені під час перевірок харчоблоків шкіл.
Найчастіше при перевірках відмічають наступні невідповідності:
- недостатньо інвентарю для прибирання, інвентар не промаркований; відсутній договір щодо проведення дератизаційних та дезінсекційних заходів та задокументованих процедур проведених робіт;
- персоналом не дотримуються умови зберігання дезінфекційних засобів; використання з протермінованих дезінфекційних засобів;
- організація питного режиму не відповідає санітарним вимогам, а саме не дотримуються правила миття чашок в середній групі;
- за результатами експертного висновку зразки змивів не відповідають МУ;
- харчові продукти не захищені від будь якого забруднення на всіх стадіях виробництва, а саме: не представлено протоколи лабораторних досліджень, що підтверджують безпечність готових страв за бактеріологічними показниками;
- відсутні письмові докази того, що персонал потужності періодично проходить навчання щодо гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів у цього оператора ринку.
На прохання учасників тренінгу надаємо перелік документації системи управління безпечністю харчових продуктів:
- Журнал санітарного стану харчоблоку
- Журнал періодичності прибирання
- Журнал обліку використання дезінфекційних засобів
- Журнал інженерно-технічних робіт
- Журнал обліку і контролю засобів вимірювальної техніки
- Журнал контролю температури та вологості у виробничих приміщеннях
- Журнал здоров’я працівників харчоблоку
- Журнал навчання персоналу щодо гігієни
- Журнал обліку утворення та руху відходів
- Журнал переліку та оцінки постачальників
- Журнал бракеражу сирих продуктів
- Журнал бракеражу готових продуктів
- Журнал пошкоджень пластику, скла та виробів з деревини
- Журнал проведення моніторингу і шкідників
- Бланк контролю температури в холодильних камерах
- Графік приготування робочого розчину дезінфектанту
- План технічного обслуговування
- Розгорнутий лист проходження медоглядів
- Зошит обліку відходів
- Заявка на продукти
- Бланк контролю вхідної сировини
- Книга складського обліку
- Примірне двотижневе меню
- Картка-розкладка страви
- Контрольний лист за режимом прибирання