Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін відвідав з робочим візитом лабораторію атомно-абсорбційної спектрометрії науково-дослідного хіміко-токсикологічного відділу Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи.
Ключова тема візиту: визначення напрямів використання сучасних цифрових та інформаційно-комунікаційних технологій під час проведення наукових та лабораторно-діагностичних хіміко-токсикологічних досліджень.
Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука виконується комплекс заходів, спрямований на подальше впровадження цифрових та інформаційно-комунікаційних технологій, у тому числі під час проведення лабораторно-діагностичних досліджень. Зокрема, активізовано роботи із формування бази результатів лабораторних досліджень в електронній формі, що дозволить оптимізувати низку управлінських процесів. Здійснюється актуалізація перспективних наукових досліджень, в першу чергу – в напрямку посилення їхньої практичної спрямованості.
Директор інституту Олександр Піщанський повідомив, що основними напрямками роботи лабораторії атомно-абсорбційної спектрометрії є визначення вмісту токсичних елементів та макро-, мікроелементів у продукції тваринного та рослинного походження, сировині, кормах, напоях, біоматеріалах та воді. Лабораторію оснащено сучасним обладнанням з високим рівнем чутливості, використовуються прилади для мультиелементного та одноелементного аналізу, що дозволяє одночасне визначення більше 18 показників. На основі імплементації європейського досвіду регулярно впроваджуються новітні методики досліджень.
Сергій Захарін поспілкувався з науковими працівниками лабораторії, а також оглянув наявний парк наукового та лабораторного обладнання. Під час робочих обговорень ставилися питання щодо впровадження результатів наукових досліджень в практичну діяльність, підготовки наукових кадрів, посилення співробітництва із закладами вищої освіти, перспектив розширення акредитації, виконання вимог законодавства про безпечність харчових продуктів.
«Державний науково-дослідний інститут лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи активно розробляє та впроваджує новітні методики атомно-абсорбційної спектрометрії. Ми акцентуємо увагу на дифузію інновацій, тобто йдеться про стимулювання поширення результатів науково-практичних досліджень, їхню реальну імплементацію. Масштабуємо передовий досвід, що дозволяє підвищити якість лабораторно-діагностичної роботи, а також своєчасно виявляти токсичні елементи у продукції тваринного та рослинного походження. Це ще один внесок, і дуже помітний, у надійність всієї системи підтримки безпечності харчових продуктів. Приємно відзначити, що дослідження проводяться із використанням сучасного обладнання, яке оснащене передовим програмним забезпеченням», - зазначив Сергій Захарін.