Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін відвідав з робочим візитом лабораторію мікробіологічних досліджень харчових продуктів та кормів науково-дослідного бактеріологічного відділу Державного науково-дослідного інституту лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи.
Ключова тема візиту: опрацювання перспектив активізації актуальних наукових та лабораторно-діагностичних мікробіологічних досліджень, у тому числі на основі використання сучасних цифрових та інформаційно-комунікаційних технологій.
Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука виконуються системні кроки, що спрямовані на подальше підвищення ефективності лабораторно-діагностичної роботи. Активізовано співпрацю установ лабораторної мережі та наукових інститутів. Велика увага приділяється питанням впровадженню новітніх методів та методик лабораторної діагностики. Впроваджуються сучасні інформаційно-комунікаційні та цифрові технології.
Директор інституту Олександр Піщанський повідомив, що у лабораторії мікробіологічних досліджень харчових продуктів та кормів проводяться дослідження харчової продукції, сировини тваринного та рослинного походження, кормів та води класичними мікробіологічними та альтернативними методами відповідно до національних та еталонних міжнародних стандартів (ISO, ДСТУ ISO, ДСТУ) за багатьма актуальними показниками, регулярно впроваджуються новітні методики мікробіологічних досліджень.
Сергій Захарін поспілкувався з науковими працівниками лабораторії, а також оглянув наявний парк наукового та лабораторного обладнання. Під час робочих обговорень ставилися питання щодо організації проведення актуальних наукових досліджень, залучення до роботи молодих фахівців, оптимізації механізмів ліцензування та акредитації лабораторно-діагностичної роботи, виконання вимог законодавства про безпечність харчових продуктів.
Науково-дослідний бактеріологічний відділ оснащений новітнім обладнанням, яке працює на основі сучасного програмного забезпечення, що дозволяє суттєво прискорити час отримання результату, а також мінімізувати вплив людського фактору. В арсеналі – імунофлуоресцентний аналізатор, мас-спектрометр, аналізатор автоматичний бактеріологічний та ін.
Лабораторія мікробіологічних досліджень харчових продуктів та кормів бере участь у програмах перевірки професійного рівня фахівців, є провайдером перевірки професійного рівня «ВЕТ-ТЕСТ» (акредитація Національного агентства з акредитації України відповідно до вимог ДСТУ EN ISO/IEC 17043:2017), організовує та проводить раунди для випробувальних лабораторій незалежно від форми власності з метою забезпечення виконання ними вимог ДСТУ EN ISO/IEC 17025 щодо контролю достовірності результатів випробувань та перевірки професійного рівня.
«Державний науково-дослідний інститут лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи використовує передові методи та методики досліджень. Зокрема, впроваджуються нові методи і методики мікробіологічних досліджень. Це можливо досягти на основі використання сучасного обладнання, яке оснащене передовим програмним забезпеченням. Лабораторія мікробіологічних досліджень харчових продуктів та кормів бере активну участь у виконанні програм перевірки професійного рівня фахівців, організовує та проводить раунди для випробувальних лабораторій в частині контролю достовірності результатів випробувань та перевірки професійного рівня. Приємно відзначити, що ця робота виконується на основі застосування сучасних інформаційно-комунікаційних та цифрових технологій», - зазначив Сергій Захарін.