В Черкасах виявлено місця стихійної торгівлі рибою
опубліковано 28 квітня 2023 року о 15:07

26 квітня 2023 року спеціалісти Черкаського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, спільно з представниками Національної поліції,  провели спільні рейдові заходи у місцях масової (масштабної) торгівлі водними живими ресурсами з метою виявлення осіб, які здійснюють незаконну реалізацію риби та ракоподібних, в т.ч. не дотримуються вимог ветеринарно-санітарного законодавства, на ринках, спеціально відведених для торгівлі місцях та за межами таких місць. 

За результатами заходів на території ринку Сєдова та на Центральному ринку Черкас (рибний павільйон) порушень чинного законодавства не встановлено, наявна в реалізації риба супроводжується товарно-транспортними накладними та експертними висновками лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку.

Разом з тим, виявлено два місця стихійної торгівлі рибою у невстановлених для цього місцях. Представниками Національної поліції складено протоколи за статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Статтею передбачено заборону торгівлі в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та інших невстановлених місцях. КУпАП передбачено штраф від 1 до 7 неоподатковуваних мінімальних доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої.

Черкаське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області наголошує, що реалізація живої риби та ракоподібних проводиться виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме:

  • оператори ринку повинні працювати, використовуючи санітарний одяг та мати особисту медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медогляду 1 раз на рік;
  • перевозити живу рибу необхідно у спеціальних цистернах, бочках, які легко миються та дезінфікуються;
  • для продажу в межах адміністративного району кожна партія риби повинна супроводжуватися ветеринарною довідкою, а для реалізації в межах України – ветеринарним свідоцтвом;
  • на ринок партія риби надходить із супровідними документами (товаро-транспортними накладними та документами, що засвідчують якість та безпечність риби), після чого проводиться ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії ВСЕ на ринку з оформленням експертного висновку;
  • термін зберігання та реалізації живої риби за температури води в ємності +11-+15С: в осінньо-зимовий період – 48 годин; у весняно-літній період – 24 години.

Не підлягає продажу жива або охолоджена риба з ознаками паразитарних захворювань, каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою, запалими очима.

З операторами ринку м. Черкаси проведено роз’яснювальну роботу стосовно вимог законодавства при реалізації живої риби під час нерестової заборони.

на малюнку - дві жінки біля прилавку зі свіжою рибою на малюнку- три мішки зі свіжою рибою на тротуарі
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux