В 94% закладів середньої освіти Кіровоградщини впроваджено систему безпечності харчових продуктів НАССР
опубліковано 19 грудня 2023 року о 10:37

Спеціалісти Держпродспоживслужби в Кіровоградській області здійснюють постійний моніторинг стану впровадження та дієвості системи НАССР у закладах освіти. Про це поінформував начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Руслан Крайносвіт під час засідання колегії департаменту освіти і науки Кіровоградської ОВА.

Так протягом 2023 року проведено 205 позапланових заходів державного нагляду на харчоблоках навчальних закладів, а саме: 86 ДНЗ, 119 ЗНЗ. При цьому в 41 закладі виявлено порушення та винесено приписи щодо їх усунень. Загалом систему НАССР впроваджено в 94 % закладах середньої освіти області.

Основні невідповідності нормам чинного законодавства, що були виявлені під час заходів державного нагляду, це порушення гігієнічних вимог:

  • до приміщень, де обробляються або переробляються харчові продукти;
  • до обладнання та інвентарю, з якими контактують харчові продукти;
  • до пакування та маркування харчових продуктів включаючи первинне пакування;
  • під час поводження з харчовими відходами (зберігання і утилізації харчових та інших відходів).

Також забезпечено здійснення постійного державного моніторингу постачальників харчових продуктів та/або послуг з організації харчування для закладів загальної середньої освіти. Державними інспекторами районних управлінь Держпродспоживслужби з початку поточного року проведено 24 заходи державного нагляду (контролю) у таких суб’єктів господарювання.

Постійно проводиться роз’яснювальна робота з органами виконавчої влади, місцевого самоврядування та керівниками закладів освіти щодо необхідності врахування вимог до операторів ринку (постачальників харчових продуктів та/або послуг з організації харчування для закладів загальної середньої освіти) стосовно функціонування системи постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР.

Спеціалісти районних управлінь Держпродспоживслужби спільно з представниками місцевих органів виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, персоналом, який задіяний в організації харчування в закладах освіти, з початку року було провели 40 навчань, 134 наради та надали 1380 консультацій щодо дотримання гігієнічних вимог стосовно поводження з харчовими продуктами. Також проведено 47 навчань, 155 нарад, 1558 роз’яснень та бесід, надано 1268 консультацій щодо дотримання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).

Доповідач акцентував увагу освітян та керівників територіальних громад, присутніх на зібранні, на застосуванні штрафних санкцій, передбачених чинним законодавством за невиконання обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). Зокрема на юридичних осіб накладається штраф у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, що наразі становить 201 000 грн, а в 2024 році - 213 000 грн.

Накінець виступу Руслан Крайносвіт зазначив, що Держпродспоживслужба здійснює постійне консультування відповідальних за харчування в закладах освіти, а також контролює виконання вимог діючих нормативно-правових документів шляхом проведення заходів державного нагляду, співпрацює з управліннями освіти та органами місцевого самоврядування, у тому числі шляхом участі в роботі комісій з перевірки закладів освіти щодо стану їх готовності до нового навчального року та запровадження заходів з реформування шкільного харчування.

Нагадаємо, що система НАССР використовується для контролю ризиків, які можуть виникати під час будь-якого виробничого процесу, пов’язаного з продуктами харчування. А для харчоблоків шкіл застосування такої системи є надважливим. Не дивлячись на складну абревіатуру НАССР, дотримання основних принципів цієї системи не вимагає значних витрат та ресурсів, є прості речі, яких потрібно дотримуватися системно: правильне сусідство, послідовність процесів, а також чистота.

У НАССР є основні критерії, контроль за якими може звести до мінімуму ризик виникнення порушення:

  • температурний скринінг – контроль за температурою в ланцюжку від моменту виготовлення їжі до її споживання;
  • контроль якості – підтверджуючі документи мають бути наявні;
  • контроль вологи - особливо для продуктів тривалого зберігання;
  • сусідство продуктів і різних процесів – чистий і брудний посуд, сирі та готові страви;
  • гігієна працівників – хворих працівників до роботи не допускають;
  • контроль часу – термін придатності їжі після того, як вона виготовлена.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux