Уряд затвердив зміни до порядку та критеріїв уповноваження лабораторій для цілей державного контролю
опубліковано 25 липня 2024 року о 16:25

18 липня 2024 року Урядом затверджено постанову № 830, яка вносить зміни до Порядку та критеріїв уповноваження акредитованих лабораторій, у тому числі референc-лабораторій, та Порядку перевірки дотримання уповноваженими акредитованими лабораторіями, у тому числі референс-лабораторіями, критеріїв уповноваження та позбавлення такого уповноваження, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10 січня 2019 року № 10.

Змінами передбачається удосконалення критеріїв та процедури уповноваження акредитованих лабораторій, у тому числі референс-лабораторій для проведення лабораторних досліджень (випробувань) зразків, відібраних у межах здійснення державного контролю.

Критерії уповноваження акредитованих лабораторій, у тому числі референс-лабораторій актуалізовані відповідно до вимог Регламенту (ЄС) № 2017/625 Європейського Парламенту та Ради.

Особлива увага приділяється критеріям до уповноваження референс-лабораторій, які мають бути провідними лабораторіями конкретній сфері та координувати роботу мережі уповноважених компетентним органом на лабораторні дослідження (випробування) за відповідними видами (напрямами) лабораторій, як це відбувається в ЄС.

Так, під час уповноваження акредитованих лабораторій, у тому числі референс-лабораторій, особливу увагу звертатимуть на наявність кваліфікованого персоналу з питань техніки проведення лабораторних досліджень (випробувань) за відповідними видами (напрямами), а також на критерії ефективності методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань), якими уповноважена акредитована лабораторія, у тому числі референс-лабораторія, має намір проводити лабораторні дослідження (випробування) зразків, відібраних у межах здійснення заходів державного контролю.

Запроваджуються чіткі механізми щодо проведення порядку уповноваження акредитованих лабораторій, у тому числі референc-лабораторій, та порядку перевірки дотримання уповноваженими акредитованими лабораторіями, у тому числі референс-лабораторіями, критеріїв уповноваження та позбавлення такого уповноваження.

Звертаємо увагу, що постанова Кабінету Міністрів України від 18 липня 2024 року № 830 набирає чинності через місяць з дня її опублікування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux