3 грудня 2024 року відбулася пресконференція «World Cheese Awards 2024: виклики та результати», який зібрав представників державних органів, посольств, медіа, а також виробників, які цього року брали участь у міжнародному конкурсі сирів.
До цього заходу долучився і представник Держпродспоживслужби - директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Ігор Лоцкін, наголосив: «Такі заходи, як World Cheese Awards 2024, допомагають гідно представляти Україну як надійного виробника сирів на світовій арені. Адже “зроблено в Україні” дорівнює безпечність та якість. Зі своєї сторони Держпродспоживслужба працює над тим, щоб збільшити експортний потенціал України як виробника молочних продуктів, зокрема і сирів».
Уже третій рік поспіль українські сири отримують визнання від міжнародних сирних експертів, і в 2024 — це 8 нагород. Про переможців World Cheese Awards 2024 можна прочитати за посиланням.
Як повідомила координаторка компонента «Молочний сектор» програми QFTP Ірина Висоцька: «Регулярна залученість українських сироварів до конкурсів такого масштабу сприяє розвитку торгівельного потенціалу молочного сектору України як через формування іміджу країни зі своїми традиціями сироваріння, так і через постійне вдосконалення на рівні кожної окремої виробничої потужності. Щороку цей потенціал нарощується, що також сприяє зростанню впізнаваності локальних брендів і пожвавленню внутрішніх продажів, не лише в децентралізованих регіонах, а й на рівні найбільших торгових мереж».
Одним із ключових питань конференції стало підвищення стандартів якості української продукції.
Заступниця директора Департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Олена Дадус зазначила: «Нагороди українських сироварів надзвичайно важливі для іміджу України як надійного постачальника якісної та унікальної молочної продукції. Наше відомство продовжить підтримувати малих виробників та всіляко сприятиме посиленню їх спроможностей в Україні, із залученням міжнародних партнерів включно».
Українські сировари впевнено рухаються вперед, підкорюючи міжнародну арену та закріплюючи за Україною статус країни з багатими традиціями сироваріння.
Довідково. Участь українських сирів у конкурсі відбулась за підтримки Швейцарії в межах швейцарсько-української програми Quality FOOD Trade Program і сприянню Ukraine-Moldova American Enterprise Fund, а також Ardis Group.