Отримання офіційного визнання статусу України як країни з контрольованим ризиком щодо губчастоподібної енцефалопатії великої рогатої худоби (ГЕ ВРХ) сприятиме відкриттю ринків і спрощенню доступу тваринницької продукції (зокрема червоного м’яса ВРХ) на ринки ЄС та інших країн світу. Про це зазначив Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук під час зустрічі з фахівцями Держпродспоживслужби, експертами робочої групи для проведення щорічної оцінки ризиків занесення та поширення ГЕ ВРХ в Україні та представниками європейського проєкту EU4SaferFood.
«Також набуття країною статусу щодо ГЕ ВРХ значно підіймає рейтинг держави на міжнародній арені, як надійного та стабільного партнера, оскільки отримання такого статусу підтверджується не менше як 8 років поспіль. Крім того, проведення оцінки ризиків – це інструмент попередження загроз. Ціль Держпродспоживслужби – не гасити вогнища, а попереджати загрози», - наголосив Сергій Ткачук.
Під час заходу учасники розглянули результати третьої щорічної оцінки ризиків занесення та поширення ГЕ ВРХ на території країни, що є складовою частиною виконання Програми визначення статусу України як країни з контрольованим ризиком щодо цього захворювання. Також обговорили необхідні коригувальні заходи, застосування яких сприятиме покращенню системи контролю за ГЕ ВРХ та веденню систематичної звітності для збору доказової бази щодо здатності країни контролювати це захворювання.
Наступним кроком є оновлення дорожньої карти для удосконалення системи контролю за ГЕ ВРХ та впровадження визначених в ній заходів, що зробить країну ще на крок ближче до отримання офіційного статусу.
Довідково:
В Україні ніколи не реєструвалися випадки ГЕ ВРХ.
Згідно з вимогами Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (ВООЗТ) оцінка ризиків щодо ГЕ ВРХ має проводитися щорічно та виявляти всі потенційні фактори можливого виникнення даної хвороби. Це дає можливість зрозуміти, які належні заходи для управління виявленими ризиками повинні вживатися.
Третю щорічну оцінку ризиків проведено робочою групою експертів за координації відділу оцінки ризиків Управління оцінки ризиків та планування заходів державного нагляду (контролю) Держпродспоживслужби та технічної підтримки експертів Проєкту ЄС «Подальша підтримка у погодженні українського законодавства, контролю та поінформованості із законодавством ЄС у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин, фітосанітарії» (EU4SaferFood). До складу робочої групи експертів увійшли представники Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи і незалежні експерти.