Україна на шляху до ЄС: гармонізація стандартів щодо благополуччя сільськогосподарських тварин
опубліковано 04 жовтня 2024 року о 17:42

2-3 жовтня 2024 року відбулася онлайн-конференція до Всесвітнього дня сільськогосподарських тварин  «Об’єднуючи зусилля задля забезпечення благополуччя сільськогосподарських тварин в Україні».   

Її метою було підвищити рівень обізнаності про важливість гармонізації національного законодавства щодо благополуччя сільськогосподарських тварин відповідно до вимог ЄС, впровадження вимог щодо благополуччя сільськогосподарських  тварин під час їх утримання, умертвіння та транспортування, функціонування ефективної державної системи контролю за дотриманням цих вимог задля європейської інтеграції та розвитку міжнародної торгівлі. 

До заходу долучилися більше ніж 350 учасників, серед яких були представники Мінагрополітики, Держпродспоживслужби (центрального та регіонального рівнів), профільних асоціацій, бізнес-об’єднань, фахівці тваринницьких господарств та інших операторів ринку, міжнародних проєктів технічної допомоги у сфері здоров’я та благополуччя тварин.   

Тарас Висоцький, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України, під час вітального слова наголосив, що благополуччя тварин – важливий аспект аграрної політики ЄС і ключове значення для аграрного сектору України.

«Україна зробила чіткий вибір і невпинно рухається до членства в ЄС, розуміючи необхідність виконання стратегічних напрямів політики, які реалізуються в ЄС, включаючи і благополуччя сільськогосподарських тварин.  Тому наразі надзвичайно важливо приводити законодавство відповідно до європейських вимог, проводити навчання та широкі інформаційні кампанії як для інспекторів Держпродспоживслужби, так і для операторів ринку», – сказав він.   

Сергій Ткачук, Голова Держпродспоживслужби, зазначив, що благополуччя сільськогосподарських тварин є ключовим елементом безпечності харчового ланцюга, враховуючи тісний зв’язок між благополуччям, здоров’ям тварин і хворобами харчового походження. 

«Здебільшого в Україні акцентовано увагу на здоров’ї сільськогосподарських тварин як на ключовому елементі контрольованої епізоотичної ситуації. Хоча благополуччя тварин є показником розвитку економіки. Крім того, варто враховувати, що стандарти благополуччя сільськогосподарських тварин у країнах ЄС є вищими, ніж в Україні. Зміни умов утримання сільськогосподарських тварин будуть впливати на можливості українських виробників виходити на європейські ринки.  Отже, наступний крок –  це ефективне впровадження вимог благополуччя тварин у нашій країні відповідно до європейських. І це можливо здійснити, якщо об’єднати зусилля органів виконавчої влади, профільних асоціацій, громадськості, бізнесу та міжнародних партнерів», – резюмував він.  

Манон Шуперс – міжнародна експертка компонента «Молочний сектор» швейцарсько-української програми QFTP, співдиректорка SAFOSO AG, також наголосила, що споживачі у всьому світі все частіше очікують, що виробники тваринницької продукції забезпечуватимуть певні стандарти щодо благополуччя тварин під час їх утримання. 

«Ми усвідомлюємо, що благополуччя тварин все ще є доволі новою темою для України. QFTP має тривалий досвід надання консультацій щодо гармонізації українських законодавчих норм з вимогами ЄС. Наша команда робить це шляхом обміну інформацією та організації навчання для різних цільових груп. Ми хочемо скористатися нагодою до Всесвітнього дня сільськогосподарських тварин, щоб обговорити правила та стандарти благополуччя тварин у ЄС, а також виклики, пов’язані з цією темою, в Україні», – зазначила вона. 

Під час першої сесії «Нормативно-правова база та досвід ЄС щодо забезпечення благополуччя сільськогосподарських тварин Станіслав Ралчев, спеціаліст із питань політики відділу благополуччя тварин Європейської комісії – DG SANTE, надав роз’яснення щодо європейської організаційно-правової бази для забезпечення благополуччя сільськогосподарських тварин, зокрема про чинні вимоги та очікувані зміни законодавства.  

Анья Пуцер та Лерке Едель Тофт Холм з Адміністрації з питань ветеринарії та продовольства Міністерства продовольства, сільського господарства та рибальства Данії представили інституційну структуру, досвід і виклики у впровадженні правил до благополуччя сільськогосподарських тварин Данії. 

Андрея Бізяк, ексдиректорка Інспекції з питань безпечності харчових продуктів, ветеринарної медицини та захисту рослин Республіки Словенія, розповіла про досвід Словенії в організації та здійсненні офіційного контролю за благополуччям тварин на рівні держави-члена ЄС.  

Під час другої сесії конференції національні експерти зосередилися на важливих аспектах на шляху України до забезпечення благополуччя сільськогосподарських тварин. 

Віталій Крючков, начальник відділу з питань здоров’я та благополуччя тварин управління санітарних і фітосанітарних заходів Департаменту державної політики у сфері санітарних і фітосанітарних заходів та продовольчої безпеки Мінагрополітики,  презентував поточний стан гармонізації національного законодавства з вимогами ЄС щодо благополуччя сільськогосподарських тварин.  

Віталій Башинський, головний неключовий експерт з питань ветеринарної медицини проєкту ЄС «Подальша підтримка у погодженні українського законодавства, контролю та поінформованості із законодавством ЄС у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин, фітосанітарії» (EU4SaferFood), висвітлив ключові обов’язки операторів ринку, які утримують, транспортують та здійснюють забій сільськогосподарських тварин. 

Вікторія Лець, головна експертка компонента «Молочний сектор», QFTP, розповіла про систему підготовки персоналу, залученого до утримання, транспортування та умертвіння тварин відповідно до вимог законодавства про їх благополуччя. 

Олексій Клименок, начальник відділу здоров’я та благополуччя тварин Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби, проаналізував стан впровадження системи державного контролю за благополуччям сільськогосподарських тварин в Україні. 

Наталія Грищенко, експертка проєкту ERASMUS+ ЄС «Стале тваринництво та благополуччя тварин» (SULAWE), доцентка кафедри технологій у птахівництві, свинарстві  та вівчарстві факультету тваринництва і водних біоресурсів НУБіП України, представила бачення академічної спільноти щодо необхідності оновлення навчальних планів фахових освітніх установ відповідно до національного законодавства про благополуччя тварин.  

На завершення представники профільних об’єднань та асоціацій з фахівцями Мінагрополітики та Держпродспоживслужби обговорили виклики, з якими стикаються оператори ринку під час впровадження вимог щодо благополуччя під час утримання, транспортування та умертвіння сільськогосподарських тварин, та можливі рішень для їх подолання.  

Експерти QFTP продовжать надавати підтримку Мінагрополітики та Держпродспоживслужбі під час гармонізації національного законодавства, напрацюванні необхідних інструментів та розвитку інституційної спроможності для впровадження вимог до благополуччя сільськогосподарських тварин. 

Презентаційні матеріали заходу доступні на сайті QFTP в розділі «Тренінгові матеріали: політичний діалог та законодавство». Відеозапис заходу буде доступний за посиланням.  

Ознайомитися зі інфографіками щодо вимог до благополуччя сільськогосподарських тварин під час їх утримання можна нижче. 

Вимоги до благополуччя телят під час їх утримання 

Вимоги та рекомендації до благополуччя молочних корів під час їх утримання 

Вимоги до благополуччя сільськогосподарських тварин під час їх утримання 

Цей захід проводився за підтримки Швейцарії в межах швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія),  у співпраці з Міністерством аграрної політики та продовольства України і Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux