У Запорізькій області ситуація щодо сказу тварин покращується
опубліковано 12 червня 2020 року о 11:43

У поточному році у Запорізькій  області  зареєстровано 8 випадків сказу тварин у 6 районах, що на 10 менше ніж за аналогічний період  2019 року (тоді було зареєстровано 18 випадків) та на 34 менше ніж у 2018 році (42 випадки у 17 районах).

Станом на 01.06.2020 у регіоні оздоровлені всі неблагополучні пункти щодо сказу тварин, і вперше за багато років спостереження область є благополучною  стосовно цього  небезпечного вірусного захворювання.

Такій позитивній динаміці сприяло, зокрема, те, що у 2018 – 2019 роках уперше провели масову кампанію з пероральної імунізації проти сказу диких м'ясоїдних у всіх областях із застосуванням авіації, а також наземного розподілу у зонах, де польоти заборонено. Проведений лабораторний контроль ефективності пероральної імунізації в Запорізькій області свідчить, що більшість  лисиць споживало принади з вакциною і мають імунітет проти сказу. Тобто, з початком впровадження Програми спостерігається тенденція щодо покращення епізоотичної ситуації  в країні,  зокрема  в Запорізькій області.

Водночас спеціалісти державних установ ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Запорізької області провели великий обсяг роботи для створення стійкого імунітету у тварин. У 2019 році щеплено проти сказу  9294 голови великої та 246 голів дрібної рогатої худоби, понад 187 тисяч собак та 133 тисяч  котів. З початку 2020 року в районах і містах  імунізували проти сказу  біля 50 тисяч собак і понад 33 тисячі котів. Робота триває.

З метою покращення ситуації зі сказу серед продуктивних тварин щорічно проводиться антирабічна вакцинація свійських та сільськогосподарських тварин, що випасаються –  за 5 місяців 2020 року щеплено біля 4 тисяч голів великої рогатої худоби, 80 голів вівець та кіз.

Крім профілактичних щеплень тварин проти сказу важливими для підтримання постійного епізоотичного та епідемічного благополуччя є:

- здійснення планових заходів щодо регулювання чисельності червоної лисиці та інших шкідливих тварин до нормативних показників;

- проведення органами місцевого самоврядування ефективних заходів щодо регулювання чисельності безпритульних тварин на території населених пунктів;

- надання кваліфікованої і своєчасної допомоги людям, які потерпіли від укусів тварин та проведення роз’яснювальної  та просвітницької роботи серед населення. 

Лише така системна робота щодо виконання усіма причетними службами комплексу антирабічних заходів забезпечить стійке благополуччя в регіоні.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux