30 серпня 2023 року, з метою підвищення рівня гігієнічних знань серед працівників харчоблоків загальноосвітніх навчальних закладів, головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Вінницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Ганна Матвійчук провела семінар для співробітників комунального підприємства "Меридіан", яке надає послуги з організації харчування дітей в закладах загальної середньої освіти Вінницької міської територіальної громади.
До відома працівників харчоблоків доведено вимоги щодо організації харчування дітей в школах у 2023-2024 навчальному році відповідно до вимог Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти та Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 р. №305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку". В черговий раз було нагадано про перелік заборонених для реалізації у шкільних буфетах харчових продуктів, а також про вимоги до харчових продуктів, які використовуються для приготування страв.
Крім того, присутні обговорили умови та заходи щодо належної гігієнічної практики під час організації харчування в школах згідно вимог наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 03.12.2020 р. №2532 "Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти", в т.ч. щодо дотримання правил особистої гігієни, миття столового і кухонного посуду та іншого приладдя, порядку проведення поточного та генерального прибирання у виробничих та складських приміщеннях, поводження з харчовими відходами.
Також були розглянуті питання щодо вимог до отримання та зберігання продуктів харчування і продовольчої сировини, технології приготування страв, обробки яєць, ведення журналів бракеражу, відбору добових проб. Учасникам нагадали про необхідність суворого дотримання погодженого з Держпродспоживслужбою примірного меню та перелік заборонених страв.
Наостанок, присутнім наголосили на персональній відповідальності за організацію якісного, повноцінного, раціонального та безпечного харчування дітей у закладах загальної середньої освіти Вінницької міської територіальної громади.
Варто зазначити, що підвищення рівня гігієнічних знань у працівників харчоблоків є одним із заходів, направлених на досягнення кінцевого результату, збереження та зміцнення здоров'я дітей, а також - недопущення будь-яких епідемічних ускладнень в організованих дитячих колективах.