Для запобігання занесенню і поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої короновірусом SARS-CoV-2, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області протягом січня здійснили 3052 обстежень об’єктів нагляду. Зокрема, перевірено 489 закладів громадського харчування, 1405 продовольчих і 868 - непродовольчих магазинів, 46 агропродовольчих ринків, 42 перукарні, 68 дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладів, 3 гуртожитки закладів освіти та 131 інший об’єкт.
Під час перевірок виявлені порушення санітарного законодавства на 264 об’єктах. Найбільш типовими порушеннями були відсутність засобів індивідуального захисту у продавців і покупців, контейнерів для збирання використаних засобів індивідуального захисту та інформаційних матеріалів щодо профілактики коронавірусної хвороби (Covid-19). Також у деяких закладах працівникам не проводився температурний скринінг.
З метою усунення виявлених порушень фахівці Держпродспоживслужби надали суб’єктам господарювання 264 письмові рекомендації та склали 18 протоколів про адміністративне правопорушення за статтею 44-3 КУпАП «Порушення правил щодо карантину людей», у тому числі 1 - у закладі громадського харчування та 17 - на об’єктах торгівлі продовольчими товарами. Крім того, у 30 випадках поінформовані органи місцевої влади та в 1 випадку - правоохоронні органи.