У Миколаївській регіональній лабораторії Держпродспоживслужби «запущено» в роботу новітні атомно-абсорбційні спектрометри
опубліковано 01 травня 2025 року о 12:14

Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін та начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Сергій Рекун відвідали Миколаївську регіональну державну лабораторію з робочим візитом, під час якого взяли участь в церемонії «запуску» (введення в експлуатацію) новітнього обладнання, а також поспілкувалися з працівниками лабораторії. 

Так, під час робочого візиту було «відкрито» та «запущено» новітні атомно-абсорбційні спектрометри для полум’яного та електротермічного аналізу. Ці апарати дозволяють проводити високоточні дослідження харчових продуктів на наявність залишків важких металів (свинець, кадмій, мідь, цинк, залізо, олово, миш’як, марганець, нікель, хром та ін.).

В церемонії також взяли участь колеги з Миколаївського національного аграрного університету – проректори Антоніна Дробітько та Віталій Соколік.

Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука виконуються управлінські кроки, спрямовані на подальшу оптимізацію лабораторної мережі та удосконалення роботи лабораторій. Постійно закуповується новітнє обладнання, а також модернізуються наявні апарати. Розширюється перелік акредитованих досліджень, що можуть виконувати лабораторії на замовлення юридичних та фізичних осіб. Працівники установ готуються до відновлення регламентних заходів з моніторингу окремих показників якості харчових продуктів, у тому числі під час імпорту. Активізовано співпрацю з міжнародними партнерами, у тому числі в частині професійного навчання та підвищення кваліфікації фахівців.

Керівник Миколаївської регіональної державної лабораторії Ольга Моргун розказала про поточний стан лабораторно-діагностичної роботи, а також повідомила, що протягом останнього року лабораторія суттєво поліпшила загальну результативність роботи. Провідні фахівці регулярно проходять підвищення кваліфікації, у тому числі за кордоном. Окрім того, на базі лабораторії виконується низка наукових досліджень. Студенти Миколаївського національного аграрного університету проходять передбачені навчальними планами практику та стажування.

«Миколаївська державна регіональна лабораторія демонструє кращі практики організації лабораторно-діагностичної роботи. Зокрема, наразі «запущено» в експлуатацію новітні атомно-абсорбційні спектрометри, що дозволяють проводити високоточні дослідження харчових продуктів на наявність залишків важких металів. Атомно-абсорбційний аналіз – це метод кількісного визначення елементного складу речовини, що досліджується за атомними спектрами поглинання. Він ґрунтується на здатності атомів «вибірково» поглинати електромагнітне випромінювання в різних ділянках спектра. Атомно-абсорбційні спектрометри – це дуже дорогі апарати, але вони дозволяють забезпечити високу точність результатів. Працювати на такому обладнанні можуть лише фахівці найвищої кваліфікації, з великим досвідом лабораторно-діагностичної роботи. Наше завдання – забезпечити повну інституційну спроможність Держпродспоживслужби, її органів і установ до роботи в умовах сучасних викликів, але на основі найвищих операційних стандартів», - зазначив Сергій Захарін.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux