У Києві за 9 місяців цього року зареєстровано 11 спалахів харчових отруєнь. У результаті було зафіксовано 77 постраждалих – це в 2,4 рази більше минулого року, серед них 16 дітей (у 4 рази більше, ніж минулого року).
Цього року спалахи були пов'язані із діяльністю суб'єктів господарювання, що здійснюють виробництво та обіг харчових продуктів:
«У цей період не проводились планові заходи державного нагляду (контролю), проте було забезпечено оперативне реагування на всі повідомлення ДУ «Київський міський ЦКПХ МОЗ» про події та ситуацію, що становить загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення, скарги населення із зазначених питань», – зазначає Дмитро Байраченко начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в м.Києві.
Згідно з отриманими повідомленнями були оперативно організовані та проведені 17 позапланових інспектувань потужностей суб'єктів із відбором проб продукції, води, змивів із обладнання, обстеженням персоналу на носійство збудників патогенної мікрофлори.
Для лабораторних досліджень було відібрано:
За результатами проведених заходів встановлено, що, ймовірними причинами, які сприяли виникненню цих спалахів, були:
У зв'язку із виявленими порушеннями законодавства про харчові продукти за результатами проведених інспектувань винесено 9 рішень про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів; складено 17 приписів про усунення порушень вимог законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин (всі перевірені), 11 протоколів про порушення Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», законодавства про харчові продукти та корми.
Станом на 30 жовтня було винесено 7 постанов про накладання штрафу передбаченого статтею 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» на суму 442,2 тис. грн, направлені листи на адресу суб'єктів щодо відсторонення від роботи з харчовими продуктами осіб, які були носіями патогенного стафілокока та сальмонели. Усі спалахи були локалізовані, розповсюдження захворювань на гострі кишкові інфекції попереджено.
Довідково: за інформацією ДУ «Київський міський ЦКПХ МОЗ» у Києві за 9 місяців 2023 року у порівнянні з 2022 роком відмічається зростання захворюваності майже по всіх нозологіях кишкової групи інфекцій. Захворюваність на гострі кишкові інфекції (ГКІ) зросла у 1,9 разів, зареєстровано 2208 випадків, проти 1157 за аналогічний період минулого року. Зареєстровано 1231 випадок ГКІ серед дітей до 17 років (проти 796 за аналогічний період минулого року), відмічаємо збільшення на 46%. Зареєстровано 434 випадки сальмонельозу проти 229 за аналогічний період минулого року. Захворюваність зросла майже вдвічі. Серед дітей віком до 17 років зареєстровано 164 випадки сальмонельозу, проти 97 у минулому році (збільшення кількості на 60%).