У Києві зафіксовано випадок сказу
опубліковано 23 липня 2020 року о 17:18

За інформацією Об’єднання ветеринарної медицини в м. Києві  20 липня до відділу по боротьбі зі сказом тварин звернувся киянин, що проживає по вул. Підбірній у Голосіївському районі (Вита Литовська). Він доставив труп лисиці, яка напередодні забігла на подвір’я його приватного будинку і покусала трьох кіз.

Господар змушений був вбити лисицю, що поводилась агресивно.  Труп відвіз на дослідження до відділу по боротьбі зі сказом тварин.

Необхідні лабораторні дослідження виявили характерне для сказу тварин свічення.

«Враховуючи те, що Київ із усіх боків межує з лісопарковими зонами, які мають численні резервуари збудника сказу (лисиці, єнотовидні собаки), необхідно уважно ставитись до здоров’я власних тварин а також тих, що проживають поряд. Профілактичні рекомендації прості – не пропускати щеплення домашнім улюбленцям. Вакцинацію тварині потрібно робити щорічно», – наголошує Роман Матвійчук, заступник начальника Управління безпечності харчових продуктів-начальник відділу організації протиепізоотичної роботи Держпродспоживслужби м. Києва.

Про встановлення захворювання на сказ повідомлено Київську міську державну адміністрацію. Відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при виконавчому органі Київської міської ради, де визначили першочергові необхідні заходи.

Нагадаємо, що сказ – гостре вірусне захворювання. Вірус сказу може передаватись людині чи тварині не лише через укус, а також і при ослиненні. Встановлено, що у тварин слина може бути заразною до появи клінічних ознак. Тобто, можна заразитись від тварини, яка не виглядає хворою, а є носієм вірусу. При цьому тварина не агресивна, а лагідно облизує того, кого любить. Достатньо зараженій слині потрапити на кон'юнктиву ока, у ніс, на губи, на ушкоджену шкіру навіть при незначній подряпині, і цього вже досить, щоб вірус потрапив у кров.

Вірус сказу вражає центральну нервову систему, супроводжується паралічами і завжди закінчується смертю. Специфічної терапії захворювання на сказ у світі не існує. Випадків одужання людей від сказу не зареєстровано. На сьогодні у всьому світі програма раціонального проведення щеплень проти сказу залишається пріоритетною.

У разі покусу чи ослинення слід негайно звертатися по медичну допомогу!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux