У 2020 році Держпродспоживслужба повернула споживачам 10,4 млн гривень
опубліковано 03 лютого 2021 року о 15:35

Упродовж 2020 року Держпродспоживслужбою здійснено 435 планових та позапланових перевірок суб’єктів господарювання з питань дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін. Під час проведення перевірок порушення встановлено в 301 випадку, що становить 69,2 відсотка від загальної кількості перевірок.

За результатами проведених перевірок прийнято 210 рішень про застосування до суб’єктів господарювання адміністративно-господарських санкцій на загальну суму 27,9 млн грн та 231 посадова особа притягнута до адміністративної відповідальності шляхом накладання штрафів на загальну суму 218,4 тис. гривень.

Крім того, складено 178 приписів щодо усунення порушень під час формування, встановлення, застосування державних регульованих цін/тарифів та приведення їх у відповідність до вимог чинного законодавства.

Відповідно до прийнятих приписів та рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій фактично здійснені перерахунки та повернуті кошти споживачам на загальну суму 10,4 млн гривень.

При цьому, внаслідок зменшення розмірів планованих та затверджених тарифів на житлово-комунальні та інші види послуг, а також приведення цін на фармацевтичному ринку до економічно обґрунтованого рівня, впродовж 2020 року Держпродспоживслужбою попереджено обрахування споживачів у розрахунку на річні обсяги надання послуг на загальну суму 52,1 млн гривень.

Також, протягом звітного періоду попереджено необґрунтоване фінансування з бюджету на виплати пільг та субсидій на житлово-комунальні послуги у сумі 2,7 млн гривень.

  • Найбільшу кількість порушень було виявлено на ринку житлово-комунальних послуг. Типовими порушеннями порядку формування, встановлення та застосування тарифів на житлово-комунальні послуги є, зокрема включення до собівартості цих послуг непередбачених законодавством та завищених витрат, включення до тарифу планованого прибутку за відсутності на підприємстві затвердженої в установленому порядку інвестиційної програми, справляння плати з населення за незатвердженими в установленому порядку тарифами, недотримання встановлених законодавством термінів введення нових тарифів, застосування тарифів, затверджених уповноваженими органами після 01.05.2019, без забезпечення переходу на нові договірні відносини між виконавцями комунальних послуг і споживачами.

Так, з метою створення ефективної системи забезпечення цінової стабільності та стримування інфляційних процесів у країні, Держпродспоживслужба вживає заходи щодо запобігання порушенням у сфері ціноутворення, забезпечення встановлення економічно обґрунтованих цін та недопущення їх безпідставного зростання на споживчому ринку.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux