Триває робота із вдосконалення системи ідентифікації та реєстрації коней в Україні
опубліковано 11 лютого 2020 року о 11:41

Відбулася робоча зустріч представників Всеукраїнської федерації кінного спорту України (ВФКСУ), Асоціації кіннозаводчиків  України, Французької рисистої асоціації в Україні, спеціалістів департаменту тваринництва Міністерства економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства України та фахівців Державного підприємства «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин».

Учасники робочої групи зібралися з метою напрацювання змін до процесу ідентифікації та реєстрації коней, які необхідні для адаптації законодавства України до законодавства ЄС на виконання пункту 54 Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV "Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею" Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 228-р.

Під час зустрічі учасники обговорили питання запровадження електронної ідентифікації мікрочипом всього поголів’я коней в Україні, розглянули вимоги до номерів мікрочипів, а також процес реєстрації коней, видачі паспортів коней, та їх зміст відповідно до чинного законодавства України.

Учасники зустрічі підтримали необхідність ідентифікувати тварин саме мікрочипами, що дозволить забезпечувати необхідну простежуваність.

Генеральний секретар ВФКСУ Ганна Скабард відзначила, що коні, які беруть участь у змаганнях, ідентифікуються мікрочипами, а також на них додатково видається паспорт спортивного коня відповідно до вимог Міжнародної федерації кінного спорту. При цьому Ганна Скабард відзначила доцільність розвивати співпрацю між ВФКСУ та Агентством з ідентифікації і реєстрації тварин.

Президент Асоціації кіннозаводчиків України Тетяна Ільницька зазначила, що при роботі Ассоціації та ВФКСУ з власниками коней, які вже зареєстровані у Єдиному державному реєстрі тварин, часто виникає потреба підтвердити актуального власника коня згідно з даними Єдиного державного реєстру тварин. За її словами для спрощення роботи з перевірки достовірності даних про власника коня доцільно відкрити інформацію про коня та його власника в Єдиному державному реєстрі тварин. Також було відзначено, що за європейською практикою можна  проводити електронну зміну власника коня, подавати заявку на сайт та завіряти її електронно-цифровим підписом.

Директор Державного підприємства «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» Ігор Клименок акцентував увагу присутніх на тому, що більшість даних про власників коней з Єдиного державного реєстру тварин відповідно до Закону України «Про персональні дані» є особистою інформацією, що не підлягає розголошенню без згоди власника.

«На даний час в Україні здійснюється розробка нового програмного продукту «Єдиний державний реєстр тварин», у якому для власників тварин передбачений електронний «Персональний кабінет власника», який надасть можливість власнику самостійно вносити певну інформацію про своїх тварин, робити замовлення на поповнення товарно-матеріальних цінностей (мікрочипів, реєстраційних карток) тощо, що у свою чергу значно спростить процедуру реєстрації та перевірки даних», - зауважив Ігор Клименок.

Окрім того, Ігор Клименок наголосив, що при оформленні ветеринарних документів на переміщення коней ЄДРВД взаємодіє з Єдиним державним реєстром тварин і видача ветеринарного документа можлива лише за умови, що у Реєстрі тварин вказаний актуальний власник коня. Якщо за ветеринарним документом на переміщення коня звернувся власник (або уповноважена ним особа), який не підтверджується даними Реєстру тварин, ветеринарний документ не буде видаватися до моменту внесення відповідних змін до Реєстру тварин даних про зміну власника коня.

У ході обговорення учасники робочої групи ознайомилися зі зразком паспорта коня, форма якого відповідає вимогам виконавчого регламенту Комісії ЄС № 2015/262 від 17 лютого 2015 року, що встановлює правила в частині методів ідентифікації коней та вимоги до паспорта коня.

Також учасники робочої групи звернули увагу на наявність на перших сторінках паспорта QR-коду, за яким можна буде швидко перевірити достовірність інформації в паспорті.

За результатами обговорення було відзначено доцільність запровадження електронної ідентифікацію всіх коней мікрочипом на території України, реєстрацію у Єдиному державному реєстрі тварин та отримання паспорта коня до досягнення ним 12 місячного віку, але до переміщення за межі господарства; виключенням для цієї вимоги є лише переміщення лошати під матір’ю.

Присутні дійшли згоди, що графічний та письмовий опис відмітин та прикмет коня згідно з затвердженою інструкцією, буде передбачений: для  коней  з відомим походженням,  спортивних коней, для тих, що виїжджають за межі країни, та за бажанням власника коня; для інших коней, ідентифікованих мікрочипом, встановити мінімальну кількість ідентифікаційних ознак (відмітин та прикмет), які вказувати у реєстраційній картці коня. Також учасники вирішили передбачити завірення реєстраційної картки коня спеціалістами державних установ (закладів) ветеринарної медицини, у зоні обслуговування яких знаходиться господарство перебування коня, а також узгодити макети паспорта коня відповідно до пропозицій, наданих учасниками робочої групи.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux