Тернопільщина: заходи по забезпеченню санітарного та епідемічного благополуччя населення на території області
опубліковано 17 липня 2023 року о 15:30

На виконання Закону України «Про правовий режим воєнного стану», Указу Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» (зі змінами) з метою оперативного реагування на загрози, які мають значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області спільно з органами влади залучені до забезпечення безпеки держави, у тому числі у сфері санітарного законодавства, санітарного та епідемічного благополуччя населення.

У зв’язку із введенням в Україні воєнного стану, Постановою Кабінету Міністрів України «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» від 13.03.2022 року № 303 проведення планових та позапланових перевірок суб’єктів господарювання припинено.

Разом з тим, відповідно до Положення про Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.09.2015 № 667, та покладених не неї завдань, фахівцями Держпродспоживслужби проводиться постійний нагляд за дотриманням основних заходів по забезпеченню санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Питання заслухане на засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 06.07.2023 р.

За І півріччя 2023 року в області проведено моніторингових обстежень:

  • місць облаштування пунктів тимчасового перебування внутрішньо-переміщених осіб – 280;
  • районних та міських хабів харчових продуктів – 82;
  • точок приготування та видачі їжі для ТРО, переселенців та соціально-незахищених верств населення – 100.

Порушення виявлялись у 23 випадках; при проведенні 82 обстежень керівникам закладів надано пропозиції, рекомендації щодо режимів прибирання, дезобробки приміщень та проведення профілактичної дератизації та дезінсекції тощо.

У складі комісій проведено 128 обстежень укриттів в закладах освіти, дані рекомендації керівникам щодо дотримання санітарно-гігієнічних вимог.

На обліку в області знаходиться 178 об’єктів централізованого водопостачання та 806 об’єктів нецентралізованого водопостачання.

З початку року здійснено 321 обстеження об’єктів водопостачання (централізованого водопостачання – 231, децентралізованого водопостачання – 90), виявлено порушень – 137 – 43 % (централізованого водопостачання – 94, децентралізованого водопостачання – 43), надано пропозицій та рекомендацій 53.

Згідно Плану моніторингових досліджень проведено моніторингових лабораторних досліджень на якість та безпечність питної води -1651. Показник відхилень води централізованого водопостачання складає - 3 %, нецентралізованого – 12 %. Основні відхилення у якості питної води: підвищена природня твердість (солі Ca та Mg, сухий залишок), підвищений вміст заліза, нітратів природнього походження. Держпродспоживслужба надає рекомендації та контролює виконання комплексу необхідних заходів щодо приведення показників води до нормативних значень.

Здійснюється контроль води поверхневих водойм у зонах рекреації – у червні проведені лабораторні дослідження води з Тернопільського ставу, відхилень не виявлено.

Контроль організації харчування та дотримання санітарних вимог в закладах освіти:

  • прийнято участь у 136 комісійних, за участі представників влади, обстеженнях;
  • згідно заяв від балансоутримувачів закладів освіти (територіальних громад, міських, сільських рад) з метою підготовки до нового навчального року проведено 29 позапланових перевірок та 65 обстежень шкіл та дошкільних закладів.

Керівникам закладів надані рекомендації, приписи, виконання яких буде проконтрольовано під час проведення комісійних перевірок щодо стану готовності освітніх закладів до початку нового навчального року.

У І півріччі 2023 р. зареєстрований 1 спалах кишкової інфекції (гуртожиток Тернопільського вищого професійного училища сфери послуг та туризму, м. Тернопіль). Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області приймали участь у розслідуванні причин спалаху. Завдяки своєчасно проведеному комплексу протиепідемічних та профілактичних заходів, спалах було локалізовано та ліквідовано в межах одного інкубаційного періоду, повторних випадків не зареєстровано.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux