Тернопільщина: проведено нараду щодо роз’яснення фітосанітаних вимог країн - партнерів у міжнародній торгівлі
опубліковано 08 травня 2023 року о 12:45

З метою виконання фітосанітаних вимог країн партнерів у міжнародній торгівлі Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області провело нараду з суб’єктами господарювання щодо роз’яснення таких вимог та обов’язковості їх дотримання. Нарада відбулася 08.05.2023 року у форматі відеоконференції за допомогою Microsoft Teams. Начальник відділу карантину рослин Управління фітосанітарної безпеки Людмила Безменська звернула увагу суб’єктів господарської діяльності, які здійснюють вирощування, виробництво, переробку, зберігання, обіг та експорт об’єктів регулювання щодо виконання спеціальних фітосанітарних вимог країн партнерів України в міжнародній торгівлі, в тому числі країн Європейського Союзу, Китайської Народної Республіки та інших.

Україна займає лідируючі місця у світовому співтоваристві як країна експортер рослин та продуктів рослинного походження. Для того щоб покращувати свої позиції на світовому ринку дуже важливими умовами є:

  • Збереження високої якості та безпечності української продукції.
  • Відповідність вимогам країн-партнерів у міжнародній торгівлі (в тому числі і фітосанітарним вимогам).

    Деякі країни вимагають, щоб до сільськогосподарської продукції застосовувалися фітосанітарні процедури у період вегетації рослин, а саме - проведення обстеження та фітосанітарна експертиза. Для того щоб провести дані обстеження суб’єкт господарювання повинен звернутися в Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області із заявою на проведення фітосанітарних процедур та / або заявою про встановлення, підтвердження підтримання, поновлення офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільної від регульованих шкідливих організмів або шкідливих організмів. Остання заява подається у разі якщо фітосанітарними заходами країни - імпортера або міжнародними договорами передбачено, що об’єкти регулювання повинні походити із зон, місць і (або) ділянок виробництва, вільних від певного(их) карантинного організму або від певного шкідливого організму.

Начальник відділу карантину рослин розповіла суб’єктам господарювання Тернопільської області порядок подачі документів для проведення фітосанітарних процедур, а також порядок проведення фітосанітарних процедур. На нараді також були присутні державні фітосанітарні інспектори Тернопільської області.

Кожна країна світу має своє суверене право захищати свою територію від проникнення ряду небезпечних шкідників, хвороб та бур’янів, які при заведенні можуть завдати великої шкоди народному господарству. Тому країни виставляють свої фітосанітарні вимоги до рослин і продуктів рослинного походження, яких експортерам необхідно дотримуватися.

З фітосанітарними заходами країн можна ознайомитися на сайті Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у розділі «Фітосанітарні вимоги країн світу».

на малюнку - жінка перед екраном комп'ютера
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux