Сумщина: виявлено мікробне забруднення сиру «Бринза»
опубліковано 28 липня 2023 року о 14:45

Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області (далі-Головне управління) інформує, що відповідно до повідомлення Сумської державної регіональної лабораторії Держпродспоживслужби під час проведення лабораторного дослідження сиру плавленого та сиру «Бринза» на показники безпечності для життя та здоров`я людини, виявлено бактерію Staphylococcus aureus у сирі «Бринза».

Зразки зазначеної продукції були відібрані державними ветеринарними інспекторами Головного управління та районного управління Головного управління на підставі обґрунтованої підозри порушень вимог законодавства одним із сільськогосподарських підприємств. Оскільки, під час здійснення позапланового заходу державного нагляду (контролю) виникли підозри щодо безпечності сирів, які виготовлялись на підприємстві без належно оформленого експлуатаційного дозволу з численними порушеннями гігієнічних вимог.

Небезпечну продукцію рішенням Головного державного ветеринарного інспектора Сумської області було вилучено з обігу та утилізовано.

Довідково. Золотистий стафілокок (Staphylococcus aureus) – це умовно-патогенний мікроорганізм, який викликає розвиток стафілококових інфекцій. Ці хвороби переважно характеризуються наявністю гнійно-запальних вогнищ та інтоксикацією. У широкому сенсі існує два типи стафілококових інфекцій: шкірні інфекції та інвазивні інфекції. Шкірні інфекції набагато більш поширені та, у більшості випадків, менш серйозні, хоча вони можуть бути неприємними та болючими. Але вони можуть перерости в інвазивні інфекції, якщо їх не лікувати. Інвазивні стафілококові інфекції можуть бути небезпечними для життя та виникають, коли бактерії потрапляють у кров. Деякі типи: сепсис, септичний артрит, ендокардит, остеомієліт, пневмонія, харчове отруєння.

Стафілококи оточують людину всюди: вони присутні в пилу й одязі, на поверхні предметів. Здебільшого вони трапляються на поверхні шкіри, носоглотці, у кишечнику людини, формуючи мікрофлору організму.

Розвиваючись у харчових продуктах стафілокок виділяє особливий токсин – ентеротоксин, який є термостабільним і для його знищення необхідне двогодинне кип’ятіння.

Найчастіше інфекцію поширюють люди: хворі та бактеріоносії (захворювання шкіри та дихальних шляхів). Досить простого дотику, кашлю або чхання, щоб забруднити харчові продукти або поверхні, що контактують з їжею, цією хвороботворною бактерією.

Золотистий стафілокок має здатність розмножуватись у харчових продуктах: молочна продукція, м’ясні (напівфабрикати, ковбаси) та кондитерські вироби з кремом, риба (слабосолона, консерви), овочеві та м’ясні салати. Харчові продукти, які не піддаються термічній обробці є особливо небезпечними, якщо заражені золотистим стафілококом.

Їжа, забруднена стафілококовим токсином, може не мати неприємного запаху або виглядати зіпсованою.

Незадовільна санітарія та неправильна практика поводження з харчовими продуктами в харчовій промисловості є причиною номер один для спалахів стафілококових хвороб харчового походження.

Таким чином факторами, що сприяють захворюванню є: недостатнє очищення технологічного обладнання або посуду, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, тривале перебування готової їжі при кімнатній температурі, недостатня температура холодного зберігання та повільне охолодження готової їжі.

При незадовільних санітарних умовах стафілокок виявляють у змивах з обладнання та інвентарю підприємств громадського харчування, харчової промисловості. Тобто людина заражає приміщення, інвентар, які стають джерелом зараження харчових продуктів та людей.

на фото зображений сир бринза
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux