Сумщина: відбувся семінар-нарада з представниками закладів торгівлі харчовими продуктами та адміністраціями агропродовольчих ринків
опубліковано 14 травня 2024 року о 15:09

Шосткинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області за участю: заступника голови Шосткинської міської ради та адміністрацій агропродовольчих ринків м. Шостки, начальника відділу торгівлі та підтримки підприємництва Шосткинської міської ради 07.05.2024 провело семінар-нараду з питань готовності центральних та місцевих органів виконавчої влади забезпечити санітарне та епідемічне благополуччя населення в літній (спекотний) період року на виконання п.4 Доручення Прем’єр-Міністра України від 16.01.2024 № 634/1/1-24, а також з приводу особливостей роботи ринків та закладів торгівлі у теплий період року. Окремо було висвітлено питання щодо профілактики бруцельозу як у людей так і тварин, а також особливості реалізації сирих продуктів харчування (молоко, м'ясо, яйця тощо).

На семінарі були озвучені ряд законодавчих та нормативно-правових актів, які регламентують діяльність згаданих суб’єктів підприємницької діяльності в провадженні обігу харчових продуктів.

Зокрема розглянуті наступні питання:

  • Контроль за умовами продажу харчових продуктів (дотримання температурних режимів, товарного сусідства, маркування);
  • Систематичне проведення санітарних днів на ринках з залученням суб’єктів господарювання для здійснення прибирання місць торгівлі та території ринків;
  • Забезпечення ринку засобами оповіщення (радіо) для доведення до продавців та покупців необхідної інформації;
  • Проведення ревізії холодильного обладнання (ремонт, фарбування, прибирання камер, для ізоляції сумнівної продукції, та зберігання не проданого м’яса);
  • Проведення необхідного фарбування павільйонів, кіосків, столів, іншого. Ремонт твердого покриття ринків;
  • Проведення ревізії колод для розрубу м’яса, сокир, ножів, дошок, іншого, наявності дезінфікуючих, миючих засобів;
  • Паркування автотранспорту біля молочного павільйону.

Також проведено санітарно-просвітницьку роботу стосовно питань з дотримання санітарного законодавства в умовах літнього періоду, коли зростає небезпека виникнення інфекцій, що передаються з їжею.

З продуктами харчування можуть передаватися збудники сальмонельозів, кампилобактеріозів, дизентерії, норовірусної і ротавірусної інфекцій, вірусного гепатиту А, ботулізму, бруцельозу та інших захворювань. Крім того, велику питому вагу становлять харчові токсикоінфекції – коли в продуктах або стравах накопичуються токсини різних мікроорганізмів.

Після основної частини наради спеціалісти Шосткинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області відповідали на численні запитання, як від представників сфери торгівлі, так і органів місцевого самоврядування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux