Шосткинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області за участю: заступника голови Шосткинської міської ради та адміністрацій агропродовольчих ринків м. Шостки, начальника відділу торгівлі та підтримки підприємництва Шосткинської міської ради 07.05.2024 провело семінар-нараду з питань готовності центральних та місцевих органів виконавчої влади забезпечити санітарне та епідемічне благополуччя населення в літній (спекотний) період року на виконання п.4 Доручення Прем’єр-Міністра України від 16.01.2024 № 634/1/1-24, а також з приводу особливостей роботи ринків та закладів торгівлі у теплий період року. Окремо було висвітлено питання щодо профілактики бруцельозу як у людей так і тварин, а також особливості реалізації сирих продуктів харчування (молоко, м'ясо, яйця тощо).
На семінарі були озвучені ряд законодавчих та нормативно-правових актів, які регламентують діяльність згаданих суб’єктів підприємницької діяльності в провадженні обігу харчових продуктів.
Зокрема розглянуті наступні питання:
Також проведено санітарно-просвітницьку роботу стосовно питань з дотримання санітарного законодавства в умовах літнього періоду, коли зростає небезпека виникнення інфекцій, що передаються з їжею.
З продуктами харчування можуть передаватися збудники сальмонельозів, кампилобактеріозів, дизентерії, норовірусної і ротавірусної інфекцій, вірусного гепатиту А, ботулізму, бруцельозу та інших захворювань. Крім того, велику питому вагу становлять харчові токсикоінфекції – коли в продуктах або стравах накопичуються токсини різних мікроорганізмів.
Після основної частини наради спеціалісти Шосткинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області відповідали на численні запитання, як від представників сфери торгівлі, так і органів місцевого самоврядування.