Сьогодні 30-та річниця заснування Національної організації захисту рослин України
опубліковано 30 червня 2023 року о 09:00

Це професійне свято всіх фітосанітарних інспекторів України та спеціалістів фітосанітарних лабораторій, адже саме цього дня, 30 років назад - 30 червня 1993 року Верховною Радою було прийнято Закон України «Про карантин рослин».

Відтоді цей день вважається офіційною датою створення Національної служби з карантину рослин України. За цей час наша країна пройшла довгий шлях вдосконалення національної системи захисту рослин та приєдналась до низки міжнародних організацій - Європейська та середземноморська організація захисту та карантину (ЕРРО), Міжнародна конвенція захисту рослин (ІРРС) Продовольча та сільськогосподарська організація Об'єднаних Націй (FAO), Світова організація торгівлі (WTO).

Сьогодні центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політики у сфері карантину рослин є Держпродспоживслужба і одним із її головних завдань є забезпечення фітосанітарної безпеки України: охорона території нашої країни від занесення чи самостійного проникнення карантинних організмів, їх виявлення, локалізація і ліквідація.

Робота державного фітосанітарного інспектора вимагає високих професійних знань і навичок, вмінь оперативно знаходити вихід зі складних ситуацій, що часом виникають особливо у випадках виявлення небезпечних карантинних організмів. Фахові ж знання та навички спеціалістів, які працюють в державних фітосанітарних лабораторіях відповідають рівню експертів провідних європейських лабораторій. Адже наші фахівці мають справу як з вже відомими карантинними організмами так і з новими, відсутніми в Україні, що вимагає володіння додатковими діагностичними навичками. Тому і державні фітосанітарні інспектори і спеціалісти фітосанітарних лабораторій – це справжні професіонали в питаннях карантину рослин.

Ми вдячні всім, хто забезпечує виконання фітосанітарних заходів на кордоні, хто проводить обстеження і відповідає за райони і міста, спеціалістам лабораторій, тим, хто працює за мікроскопом, хто виконує офісну роботу – всім, хто стоїть на варті фітосанітарної безпеки України за добросовісне виконання своїх обов’язків, за сумлінну працю, за неоціненний вклад в збереження природних багатств нашої держави.

Разом ми сильні, і кожен на своєму місці забезпечує перемогу нашої Держави і над агресором, і над всіма викликами!


на фото руки тримають земну кулю і текст
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux