Щодо посилення державного нагляду на об’єктах систем водопостачання та водовідведення населених пунктів
опубліковано 07 серпня 2020 року о 15:09

З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 Держпродспоживслужбою посилено державний  санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення населених пунктів країни. 

Держпродспоживслужба  спільно з місцевими органами виконавчої влади та за участю органів місцевого самоврядування під час адаптивного карантину здійснює перевірки щодо виконання дотримання вимог протиепідемічних заходів на об’єктах нагляду, зокрема стосовно дотримання режиму охорони господарської діяльності в зонах санітарної охорони джерел та об’єктів питного водопостачання, правил експлуатації систем питного водопостачання, встановлених режимів їх роботи, правил користування водозабірними спорудами, призначеними для задоволення потреб споживачів у питній воді,   контролю за якістю питної води, вимог законодавства щодо здійснення виробничого контролю за якістю та безпечністю питної води на об’єктах водопостачання тощо.

  За інформацією територіальних органів Держпродспоживслужби станом   на 6 серпня 2020 року здійснено 17381 комісійних перевірок об’єктів водопостачання, що склало 27 % від загальної кількості таких об’єктів,  у тому числі 5653 об’єктів централізованого (51,2%) та 11746 об’єктів децентралізованого водопостачання (22%).

Під час здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства порушення встановлено на 9490 об’єктах водопостачання (54,6%), зокрема на 3250 об’єктах централізованого водопостачання (57,5%) та  6175 об’єктах децентралізованого водопостачання (52,6%). 

У зв’язку із виявленням територіальними органами Держпродспоживслужби під час перевірок значної кількості порушень на об’єктах централізованого водопостачання складається несприятлива ситуація щодо забезпечення населення якісною питною водою. Так,  порушення вимог дотримання санітарного законодавства у  Волинській області встановлено   на 84% об’єктах централізованого водопостачання  встановлено, у Дніпропетровській (99%), Донецькій (92%), Житомирській (73%), Запорізькій (99%), Київській (53%), Кіровоградській (76%), Миколаївській (95%),   Одеській (53%),  Рівненській (78%), Харківській (56%), Хмельницькій (82%), Чернівецькій (82%) областях. Найменше охоплено перевірками об’єктів централізованого водопостачання від загальної кількості об’єктів у Львівській  - 13%,  Сумській - 30%, Тернопільській - 35%, Донецькій - 37%, Херсонській - 40% областях та м. Києві (39%).

Аналогічна ситуація складається і при перевірках об’єктів децентралізованого водопостачання (громадські колодязі, свердловини), порушення вимог законодавства встановлено на 53%  таких об’єктів.                       

Так, у Миколаївській, Херсонській та Харківській областях порушення встановлено майже на всіх обстежених джерелах децентралізованого водопостачання (від 93% до 81% відповідно), у Хмельницькій - 56%.

Взято участь у перевірках  720 об’єктів водовідведення, що склало 18,5%  від кількості об’єктів водовідведення, порушення встановлено на 279 об’єктах (39%).  

Зокрема, при обстеженні цих об’єктів найбільше недоліків встановлено у Вінницькій (89%), Дніпропетровській (100%),  Житомирській (39),  Запорізькій (100%), Київській (26%), у Кіровоградській (61%), в Одеській (34), Полтавській (48%), Хмельницькій (77%) областях.

Відповідно до укладених договорів здійснюється відбір та дослідження проб води питної за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками.

З цією метою за звітний період досліджено 21666 проб питної води централізованого водопостачання, кількість відхилень складає близько 8,3%,               у тому числі за мікробіологічними показниками досліджено 7679 проб питної води, відхилення склало 6% та 15778 проби за санітарно-хімічними показниками, відхилення складає  близько 9,1 %; проведено 338 досліджень на вірусологічні показники, відхилення встановлено у 25 пробах  (7,4%).

Найвищі показники відхилення за мікробіологічними показниками встановлені у Миколаївській області - 19,7%, у Донецькій, Житомирській, Черкаській областях  близько 11%, у Вінницькій,  Закарпатській - 9,7 та 9,2% відповідно, у Тернопільській - 7,2%.

Спеціалісти територіальних управлінь протягом звітного періоду залучаються  до комісійних перевірок об’єктів централізованого водопостачання  (комунальних та сільських водопроводів). Порушення вимог санітарного законодавства виявлені при організації та облаштуванні зони санітарної охорони суворого режиму, незадовільного санітарно-технічного стану павільйонів артсвердловин,  нерегулярного проведення відомчого лабораторного контролю якості питної води, відсутність паспортів радіаційної безпеки якості питної води на артезіанські свердловини, недостатність запасу дезінфекційних засобів тощо.

Досліджено 4146 проби води питної із джерел децентралізованого водопостачання, із них 34,2 % проб з відхиленнями, у тому числі досліджено 2324 проби за мікробіологічними показниками, відхилення складає  29 %  та 2366 проб за санітарно-хімічними показниками, відхилення складає 34,7%. Проведено 167 досліджень на вірусологічні показники, відхилення встановлено у 2 пробах в Одеській області.

Основними порушеннями, виявленими за поточний тиждень на об’єктах нецентралізованого водопостачання є: не проводиться щорічне планове обстеження споруд джерел, їх чищення, дезінфекція та знезараження питної води, не здійснюється періодичний контроль безпечності та якості питної води, відсутні графіки дослідження води за видом контролю, за переліком показників, за періодичністю, за місцями (точками) відбору, акти дезінфекції джерел водопостачання та результати дослідження питної води відсутні, термін дії санітарних паспортів не подовжено.

Проведено дослідження 2282  проби  води поверхневих водойм І категорії за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками, відсоток відхилень складає близько 2,3% (відхилення переважно за санітарно-хімічними показниками). 

За результатами здійснених заходів державного нагляду (контролю) на підставі встановлених порушень санітарного законодавства територіальними органами Держпродспоживслужби ініційовано 1042 засідань комісій ТЕБ та НС, видано 3119 приписів  (пропозицій), накладено 257 штрафів  (Харківська - 104,  Сумська - 34, Миколаївська - 42, Житомирська - 30, Вінницька - 23). Найгірше  вживаються заходи щодо усунення порушень у Київській, Кіровоградській, Луганській, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях.

Для усунення порушень, виявлених у ході обстежень, на адресу органів місцевого самоврядування, балансоутримувачам підприємств направляються пропозиції щодо вжиття заходів реагування та доведення об’єкту централізованого питного водопостачання до нормативних вимог.

Окрема увага приділяється питанням знезараження стічних вод  від інфекційних лікарень, відділень, місць тимчасового розміщення та об’єктів усіх форм власності, які можуть бути використані для тимчасової обсервації (ізоляції) осіб з ознаками коронавірусної хвороби COVID-19.

Робота фахівців  територіальних органів Держпродспоживслужби в складі комісій з питань обстеження об’єктів водопостачання та водовідведення населених пунктів триває.  

Окрім того, Держпродспоживслужбою посилено державний санітарно-епідеміологічний нагляд за об'єктами підвищеного епідемічного ризику в місцях підтоплення та розміщення евакуйованого з них населення (водопроводи централізованого господарсько-питного водопостачання населення, об'єкти децентралізованого господарсько-питного водопостачання, підприємства харчової промисловості, ресторанного господарства, торгівлі, дитячі заклади, місця відпочинку та оздоровлення населення тощо).

За інформацією територіальних органів Держпродспоживслужби в Закарпатській,  Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій та Тернопільській областях спахи гострих кишкових інфекцій та харчові отруєння не зареєстровано.

Інформація щодо проведених заходів оприлюднюється на сайті Держпродспоживслужби та її територіальних органів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux