Щодо дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення населених пунктів країни станом на 28.10.2021
опубліковано 28 жовтня 2021 року о 16:55

З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 Держпродспоживслужбою, посилено державний санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення населених пунктів країни.

Працівниками територіальних органів Держпродспоживслужби активно проводиться робота із органами місцевої влади та власниками систем централізованого водопостачання, водовідведення щодо організації комісійних перевірок, посилення виробничого лабораторного контролю за якістю питної води, якістю очистки стічних вод, забезпечення необхідного запасу реагентів, засобів знезараження тощо.

За інформацією територіальних органів станом на 28 жовтня 2021 року під наглядом Держпродспоживслужби знаходиться 63117 об’єктів водопостачання, у тому числі 10370 об’єктів централізованого та 52747 об’єктів нецентралізованого водопостачання та 2002 об’єктів водовідведення.

З початку року перевірено 9938 об’єктів водопостачання, що склало 15,7 % від кількості об’єктів водопостачання, із них обстежено 2972 об’єкти централізованого та 6956 об’єктів нецентралізованого водопостачання.

Під час здійснення перевірок на предмет дотримання вимог санітарного законодавства порушення встановлено на 5140 об’єктах водопостачання, що складає 51,7 % від перевірених об’єктів. Кількість об’єктів централізованого водопостачання, на яких встановлено порушення - 1802 (60,6 %) та об’єктів нецентралізованого водопостачання - 3321 (47,7 %).

За результатами перевірок найвищі показники порушень вимог санітарного законодавства – понад 70 % встановлено у Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській, Рівненській, Тернопільській та Харківській областях.

На території 5 областей (Київській, Львівській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській областях) відсоток порушень складає від 70 до 50 %.

За результатами перевірок на 296 об’єктах водовідведення, порушення встановлено на 147 (50 %).

Відповідно до укладених договорів здійснюється відбір та дослідження проб води питної за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками.

З початку року досліджено 14717 проб питної води централізованого водопостачання, у тому числі за результатами відомчого контролю, не відповідало гігієнічним нормативам 2268 проб (15,4 %). Досліджено за мікробіологічними показниками – 6637 проб, відхилення склало 12,6 % та за санітарно-хімічними показниками - 10385 проб, відхилення від гігієнічних норм склало 16,6 %.

Із джерел нецентралізованого водопостачання досліджено 3017 проб води питної, відхилення встановлено у 913 пробах (30,3 %), зокрема за санітарно-хімічними показниками не відповідало 27,5 % проб, за мікробіологічними показниками – 27 %.

Досліджено 331 пробу води поверхневих водойм І категорії, відхилення виявлено в 54 пробах (16,3 %), зокрема за санітарно-хімічними показниками не відповідало 16,7 % проб, за мікробіологічними показниками – 13,2 %.

За результатами здійснених заходів державного нагляду (контролю) на підставі встановлених порушень санітарного законодавства територіальними органами Держпродспоживслужби ініційовано 352 засідання комісій ТЕБ та НС, направлено 1750 приписів, пропозицій, рекомендаційних листів тощо, накладено 358 штрафів на суму 159588 грн.

За результатами обстеження фахівцями Держпродспоживслужби у Харківській області до правоохоронних органів передано 1 справу.

Основними порушеннями на об’єктах централізованого водопостачання залишаються такі: виробничий лабораторний контроль безпечності та якості питної води проводиться з порушенням термінів, визначених затвердженою робочою програмою (графіком) виробничого лабораторного контролю безпечності та якості питної води; відсутній проект із зазначеними зонами санітарної охорони джерела централізованого водопостачання, у межах першого поясу санітарної охорони джерела водопостачання не підтримується особливий режим санітарної охорони (розміщуються сільськогосподарські угіддя, споруди для зберігання господарсько-побутових відходів, майданчики для відстою великогабаритного транспорту, відбувається забруднення грунту рідинними мастильними матеріалами); відсутні позитивні висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи на нормативно-технічний документ, за яким здійснюється виробництво води питної, технологічний регламент, сполуки, матеріали, речовини, які використовуються в процесі обробки води; не здійснюється систематичний виробничий контроль за безпечністю та якістю води від місця водозабору до місця її споживання; під час знезараження водопровідної питної води залишкові концентрації реагентів не визначаються; до територіального управління Держпродспоживслужби області не надається інформація про результати виробничого контролю безпечності та якості питної води, забруднення джерел питного водопостачання, аварійні ситуації, працівниками, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб медичний огляд пройдений не в повному обсязі.

Для усунення порушень, виявлених у ході обстежень, на адресу органів місцевого самоврядування, балансоутримувачам направляються пропозиції щодо вжиття заходів реагування та доведення об’єктів нецентралізованого питного водопостачання до нормативних вимог.

Керівниками територіальних органів Держпродспоживслужби посилено державний санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення населених пунктів. Робота в даному напрямку продовжується.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux