«Щоб кожна людина виконувала свої обов’язки якісно і йшла на роботу із задоволенням»
опубліковано 12 серпня 2023 року о 14:04

Ярослав ЗАРУБАЙКО обіймає посаду начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області. Цьому передувала наполеглива праця, бажання вчитися і розвиватися.

Обираючи професію, Ярослав пішов шляхом батьків. У його родині – ціла династія фахівців ветеринарної медицини. У цій галузі працював дід, дядько, тато, продовжують працювати мама і брат. Ази цього фаху знайомі йому з дитинства. І це не лише про любов до тварин. Це про відповідальність, від якої залежить чиєсь життя і здоров’я.

Молодий, але досвідчений фахівець, амбітний, впевнений в своїх знаннях – таким Ярослава Михайловича знають колеги. А він скромно каже: «Просто знаю і люблю свою роботу». За наполегливість та рішучість його цінують і поважають в колективі. Старшому поколінню галузі, жартують колеги, є на кого покластися. 

У 2001 році Ярослав закінчив Луцький базовий медичний коледж (спеціальність «Лікувальна справа») і отримав кваліфікацію фельдшера. Потім вступив до Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені Гжицького й здобув економічну освіту. У 2013 році з відзнакою закінчив цей же виш за спеціальністю «Ветеринарна медицина». 

2011 року прийшов на роботу лікарем у Волинську  обласну лікарню ветеринарної медицини. Через пів року – переведений у відділ державної інспекції та ветеринарно-санітарної експертизи Головного управління ветеринарної медицини у Волинській області, а згодом – у відділ безпечності харчових продуктів управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області. 

У 2013 році Ярослав Зарубайко пройшов відбір при Кабінеті Міністрів щодо отримання сертифікації аудитора по системі безпечності харчових продуктів і взяв участь в навчанні щодо безпеки харчових продуктів, техніки аудиту та імплементації принципів НАССР Виконавчого агентства з охорони здоров’я та споживачів Європейської комісії, організованому DG SANCO у місті Порто в Португалії. Ярослав представляв Україну серед 23 країн.

У 2015 році – він призначений начальником відділу державного контрою управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, а з січня 2023 року – обіймає посаду начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області. 

Очолюване ним управління здійснює контроль у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів. З 2015 року, відколи відбулись зміни в законодавстві ветеринарної медицини та інші, що регулюють державну політику в цій галузі, Держпродспоживслужба працює, дотримуючись європейських стандартів. Для України це стало хорошим кроком розвитку, позаяк зі змінами в законодавстві змінився й підхід до контролю якості продукту. Перед спеціалістами галузі постали нові виклики, зокрема готовність працювати за новітніми підходами до роботи. Ярослав Зарубайко був тоді наймолодшим фахівцем в управлінні. Зізнається, було цікаво вникати у справи, вивчати Закони, працювати за новими критеріями. Зміни до законодавства, наголошує він, дали можливість Україні розширити експортну потужність, великий експорт пішов в низку країн, значно зріс потенціал України. Після реорганізації Держпродспоживслужби у 2015 році перед службою стояли нові вимоги і завдання, зокрема перед управлінням безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, яке було найбільшим з усіх реформованих. Ярослав Зарубайко, як молодий фахівець, був вмотивований і зацікавлений в розвитку та роботі. Сьогодні очолюване ним управління має на контролі майже 15 000 об’єктів в області: магазини, ресторани, ринки, підприємства, які реалізовують молочну, м’ясну та рибопереробну продукцію. Управління здійснює також епізоотологічний контроль за біобезпекою тварин, промислового первинного виробництва: господарства, подвірні утримання тварин, постійний контроль за вакцинацією домашніх тварин проти сказу, туберкульозу, лейкоз та інших хвороб серед тварин. Галузь охоплює широкий спектр роботи, де потрібно завжди тримати руку на пульсі, аби забезпечити сприятливу епізоотичну ситуацію та продовольчу безпеку тваринництва на Волині. 

Як начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Ярослав Михайлович переконаний, що в перспективі повинні бути планові перевірки та постійний контроль за підприємствами (в усіх областях). Адже це безпека та здоров’я людей і передусім гарантія якості, що є головним критерієм європейського ринку. 

Нині, в час війни, пояснює він, на безпечність харчових продуктів ніхто, крім податкової, підприємства не контролює. Тобто немає планового відбору зразків продуктів. Є лиш позапланові перевірки – у випадку, якщо є скарга. Планові ж перевірки, переконаний Ярослав Михайлович, забезпечать гарантії якості продукту, що дасть більші можливості виходу на європейський ринок:

«Обираючи європейський вектор розвитку і слідуючи за законодавством Євросоюзу, Україна повинна це зробити. Це не означає, що когось потрібно карати. Фахівці Держпродспоживслужби не приходять перевіряти, аби оштрафувати. Ми підказуємо і допомагаємо, надаємо консультації. Один старший колега колись казав: «Зроби того, кого ти перевіряєш своїм партнером, і ти досягнеш результату набагато швидше». Хотілось би щоб всі підприємства працювали в тандемі з державними органами виконавчої влади, не боялися їхнього візиту, а співпрацювали з ними. Тоді буде результат. І щоб кожна людина, яка працює в нашій службі, виконувала свої обов’язки якісно і йшла на роботу із задоволенням», – переконаний він.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux