Сергій Ткачук за підсумками публічного звіту: одна із ключових цілей Держпродспоживслужби трансформуватись в цифровізований державний орган
опубліковано 06 березня 2025 року о 10:18

Держпродспоживслужба планує подальшу розробку та впровадження сучасних цифрових інструментів, що створить службу відкритою, сучасною та ефективною. Вже в 2024 році зроблені перші кроки з видачі та обміну електронних фітосанітарних та ветеринарних сертифікатів на експорт харчової продукції: впровадження TRACES NT та ePhyto. Про це Голова Держпродспоживслужба Сергій Ткачук розповів під час публічного звіту за результатами діяльності Держпродспоживслужби в 2024 році, який проходив в Українському кризовому медіа-центрі. 

«Для служби колосальним успіхом в 2024 році є повне приєднання до системи TRACES NT. Це торгівля харчовою продукцією з Європейським Союзом завдяки обміну електронних сертифікатів. Це впроваджено в кожному регіоні України. Наприклад, коли виробнику оформлено та видано ветеринарний сертифікат на експорт продукції до Франції, то компетентний орган країни-партнера вже бачить дані: хто експортує, куди та хто буде отримувати. Аналогічно бачить такі дані України, коли імпортують до нас харчову продукцію», - підкреслив Сергій Ткачук.

Він зазначив, що важливим етапом в подальшому для Держпродспоживслужби буде створення єдиної цифрової системи у сфері безпечності харчових продуктів, яка об’єднає ключові інформаційно-комунікаційні системи та забезпечить їх інтеграцію з Єдиним державним вебпорталом електронних послуг «Портал Дія». Така система зможе забезпечити передумови для простежуваності харчової продукції за принципом «від лану до столу», зокрема включатиме такі процеси: ідентифікація тварин, синхронізація даних про вирощування, переробка харчової продукції, ветеринарні дозволи, лабораторні дослідження тощо. Вся ця інформація повинна бути в цифровому форматі, а не на папері.

Також очільник Держпродспоживслужби розповів про основні результати контролю в тих сферах, де служба має повноваження, під час дії воєнного стану. Це і про безпечність харчових продуктів, ветеринарну медицину, ринковий нагляд за нехарчовою продукцією, дотримання «бездимного» законодавства, тощо.

«70% від усіх підстав для проведення перевірок – це заяви суб’єктів господарювання. Ці дані підтверджуються і під час спілкування з асоціаціями та представниками бізнесу, які підтримують відновлення перевірок. Це мене дивувало, що у бізнеса є такий запит. І я розумію чому так, тому що з нечесною конкуренцією без системи контролю неможливо боротися», - сказав Сергій Ткачук.

Крім результатів діяльності Держпродспоживслужби за 2024 рік, керівник служби розповів про основні пріоритети роботи Держпродспоживслужби на майбутні роки, серед яких основними є: забезпечення контрольованої епізоотичної ситуації, переведення публічних послуг служби в електронну форму, сприяння міжнародній торгівлі українською продукцією та імплементації європейського законодавства до національного.

Детальніше звіт про діяльність Держпродспоживслужби у 2024 році можна послухати у відео  або ж прочитати



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux