Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Держпродспоживслужби Сергій Захарін взяв участь у ІІІ Науковій конференції «Сучасні методи діагностики, лікування та профілактика у ветеринарній медицині», що відбулася на майданчиках Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького.
Конференцію проведено в контексті відзначення 240-річчя започаткування викладання ветеринарної медицини у Львові.
Серед учасників - представники Варшавського університету природничих наук, Вроцлавського природничого університету, Люблінського природничого університету, Люблінської ветеринарної палати, Підкарпатської ветеринарної палати, Вармінсько-Мазурської палати ветеринарної медицини, провідних вітчизняних закладів вищої освіти та наукових установ аграрного профілю.
Ключові теми, що обговорювалися під час роботи конференції: організація та історія ветеринарної медицини; хвороби тварин, фармакологія, токсикологія, морфологія; фізіологія, біохімія та гігієна; мікробіологія, акушерство, гінекологія, хірургія; біотехнологія відтворення тварин.
Під час секційних засідань Сергій Захарін повідомив, що на виконання доручення Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука реалізуються комплексні управлінські рішення, спрямовані на підвищення ефективності роботи системи ветеринарної медицини. Оптимізується мережа державних лікарень ветеринарної медицини, проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо ідентифікації тварин (сільськогосподарських і домашніх), удосконалюються механізми моніторингу за станом вакцинації тварин, впроваджуються кращі управлінські практики у сфері адміністрування діяльності лабораторій ветеринарного напрямку.
Крім того, розпочато системну цифрову реформу служби. Зокрема, нині виконуються підготовчі роботи для впровадження безпрецедентних інформаційних проєктів (створення Єдиної платформи служби, платформ "еFood" та "еТютюн" та ін.). Ці програмні продукти мають підвищити прозорість відповідних продуктових ринків, ефективність контролю за показниками безпечності та якості, аналітичні можливості наявних баз даних тощо. Вживаються заходи для впровадження цифрових інструментів у сфері простежуваності харчових продуктів.
Іван Парубчак, виконуючий обов’язки ректора Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького, зробив грунтовну доповідь про здобутки наукових шкіл, а також сформулював низку пропозицій щодо подальшого впровадження в практику наявних розробок з питань організації ветеринарної справи.
Окрім того, Сергій Захарін та інші фахівці Держпродспоживслужби уважно ознайомилися із експонатами виставки сучасного ветеринарного обладнання, яку було організовано в університеті в рамках роботи наукової конференції.
«Від імені керівництва Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів передаю вітання працівникам та студентам Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім С.З. Гжицького. Багато успішних працівників системи Держпродспоживслужби навчалися в університеті, а нині гідно виконують свої посадові обов’язки на різних посадах. Ми працюємо над тим, аби поглибити ефективне співробітництво між установами ветеринарної медицини, з одного боку, та науковими установами і закладами вищої освіти, з іншого боку. Я закликаю здобувачів освіти приєднатися до команди Держпродспоживслужби та її установ. У нас є багато цікавої роботи, є чимало вакансій. Хочу нагадати, що при Держпродспоживслужбі працює Науково-методична рада, яка об’єднує 160 науковців та фахівців різних спеціальностей, завдяки чому у нас є можливість мати науково значущу інформацію про стан та перебіг тих або інших біологічних процесів, а також про проблематику розвитку сфери ветеринарної медицини», – зазначив Сергій Захарін.