Розслідування випадків кишкової інфекції у приватному дитячому закладі м.Дніпра
опубліковано 08 травня 2024 року о 11:18

До Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області від ВСП «Дніпровський районний відділ ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» надійшли екстрені повідомлення щодо реєстрації випадків захворювань на гостру кишкову інфекцію у вихованців приватного дитячого закладу, розташованого на лівобережній частині м.Дніпра.

З метою встановлення причин виникнення захворювань спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проведено санітарно-епідеміологічне обстеження (розслідування) дитячого закладу та позаплановий захід державного нагляду (інспектування) у сфері безпечності харчових продуктів.

У ході позапланового заходу проведено відбір зразків готових страв, змивів із зовнішнього середовища, води питної для проведення бактеріологічних досліджень в акредитованій Дніпропетровській регіональній державній лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

За результатами санітарно-епідеміологічного обстеження приватного дитячого закладу виявлено ряд порушень вимог санітарного законодавства, зокрема порушення медико-санітарних нормативів та санітарного регламенту для закладів дошкільної освіти:

  • порушення умов перебування дітей у закладі, зокрема принципів групової ізоляції;
  • порушення у частині організації харчування дітей: відсутність погодженого з Держпродспоживслужбою примірного чотиритижневого меню, технологічної документації на страви та вироби, обліково-звітної документації з організації харчування, бракеражу тощо;
  • порушення чинного законодавства у частині медичного обслуговування дітей у закладі: не проводяться щоденні медичні огляди дітей у закладі, оцінка їхнього стану здоров’я, контроль за інфекційною захворюваністю, не здійснюється відповідне ведення звітно-облікової медичної документації, приміщення медичного призначення відсутні тощо.

За результатами інспектування харчоблоку дитячого закладу виявлено ряд порушень у сфері вимог законодавства про харчові продукти, зокрема:

  • відсутність документації, відповідно до якої здійснюється обіг харчових продуктів, відсутня державна реєстрація потужності;
  • не впроваджено систему управління безпечністю харчування НАССР;
  • перебування в обігу продуктів харчування невідомого походження;
  • порушення санітарно-гігієнічного стану виробничих приміщень;
  • порушення умов для миття та чищення кухонного та виробничого інвентарю, а також вимог щодо його використання за призначенням;
  • харчові продукти не захищено від забруднення на всіх стадіях виробництва, переробки та/або обігу, відсутній контроль за умовами зберігання продуктів харчування;
  • порушуються вимоги щодо харчових відходів;
  • відсутнє лабораторне підтвердження безпечності води питної, яка використовується у закладі тощо.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області вжиті такі заходи відповідного реагування:

  • складено акт санітарно-епідеміологічного обстеження та винесено розпорядження про усунення виявлених порушень у сфері забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя у дитячому закладі;
  • складено акти позапланових заходів державного контролю (інспектування) стосовно дотримання оператором ринку вимог законодавства про харчові продукти у дитячому закладі та на харчоблоку, де здійснюється приготування страв;
  • винесено 2 приписи про усунення порушень вимог законодавства про харчові продукти.

Головним державним ветеринарним інспектором Дніпропетровської області ухвалено:

  1. РІШЕННЯ про тимчасове припинення виробництва та/або обіг харчових продуктів на харчоблоку дитячого навчального закладу на 10 робочих днів;
  2. РІШЕННЯ про вилучення, знищення та/або відкликання з обігу харчових продуктів, що не відповідають законодавству про харчові продукти і становлять загрозу для життя та здоров’я людини, які перебували в обігу без відповідного маркування та невідомого походження (м'ясо телятини у кількості 3,400 кг, печінка куряча в кількості 6,200 кг, яйця курячі у кількості 30 шт., кабачки свіжі у кількості 3,500 кг) на харчоблоку дитячого навчального закладу.

Крім того, за результатами лабораторних досліджень зразків готових страв, змивів із зовнішнього середовища у дитячому закладі, з рук персоналу та їхнього спецодягу, посуду, обладнання, відібраних Дніпропетровською регіональною державною лабораторією Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, виділено умовно-патогенну мікрофлору - Staphilococcus aureus та БГКП (бактерії групи кишкової палички).

Зазначені результати лабораторних досліджень вказують на порушення санітарно-гігієнічного, протиепідемічного, дезінфекційного режимів та порушення встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів, що може призвести до поширення інфекційної захворюваності серед дітей та персоналу у дитячому закладі.

Відповідно до ст. 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», порушення встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі десяти мінімальних заробітних плат.

З метою вжиття відповідних заходів реагування щодо приватного дитячого закладу направлено лист про випадки захворювання на гостру кишкову інфекцію до Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області.

Звертаємо увагу батьків, що обираючи приватний навчально-виховний заклад для своєї дитини, необхідно перш за все переконатися щодо наявності у дитячого закладу дозвільних документів на відповідну діяльність. У разі виявлення порушень санітарно-гігієнічного режиму під час функціонування дитячого закладу, організації харчування, медичного обслуговування у ньому тощо необхідно звернутися до Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області для вжиття заходів реагування відповідно до чинного законодавства.

Тему розслідування випадків кишкової інфекції у приватному дитячому закладі міста Дніпра висвітлено на пресконференціях у ІА «Міст-Дніпро» та ІА «Оперативна служба новин» за участі головного спеціаліста відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарити Малишевої.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux