Фахівці Нововоронцовського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області провели позапланову перевірку роботи ринку Нововоронцовського сільського споживчого товариства. Перевірка проведена з метою контролю за дотриманням вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів для отримання експлуатаційного дозволу на агропродовольчий ринок.
Експлуатаційний дозвіл – документ дозвільного характеру, що видається територіальним органом компетентного органу операторові ринку за результатами інспектування його потужності та посвідчує право оператора ринку здійснювати визначену Законом діяльність з виробництва та/або зберігання харчових продуктів тваринного походження.
При позаплановому інспектуванні встановлено:
Територія ринку відокремлена, відгороджена від проїжджої частини, має безпечні для руху пішоходів входи та виходи.
В ході перевірки об’єкту виявлено, що для стін та підлоги приміщень ринку використовуються непроникаючі, непоглинаючі, нетоксичні та придатні до миття матеріали, які забезпечують можливість дотримання належного рівня гігієнічних вимог до харчових продуктів, поверхня стелі гладка, поверхня дверей гладка та зроблена з непоглинаючих вологу матеріалів, двері легко миються та у разі потреби дезінфікуються, усі поверхні (включно з поверхнею обладнання), що контактують з харчовими продуктами, утримуються у непошкодженому стані, у разі потреби дезінфікуються, зроблені з гладких, нержавіючих, нетоксичних, придатних до миття матеріалів. Потужність утримується в чистоті та належному стані, обладнана засобами для підтримання належної особистої гігієни, забезпечена гарячою та холодною питною водою у необхідній кількості.
За результатами інспектування складено акт стосовно додержання оператором ринку вимог відповідного законодавства та Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області видано експлуатаційний дозвіл на потужність.
Законодавством України закріплені спеціальні правові механізми забезпечення якості та безпечності харчових продуктів з метою гарантування екологічної та продовольчої безпеки людини як основної соціальної цінності в державі. Тому, відповідно до ст. 23 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження, повинні отримати експлуатаційний дозвіл.