В 2023 році до Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області надійшло на розгляд 1158 перспективних сезонних меню для закладів освіти на відповідність вимогам Постанови КМУ від 24 березня 2021 року за № 305, якою затверджені «Норми харчування та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
За результатами розгляду представлених документів було встановлено, що 45% представлених меню не відповідають вимогам та не можуть бути погоджені.
У всіх випадках виявлених порушень (100%) керівникам закладів було надано пропозиції щодо приведення меню у відповідність до діючих вимог.
Основними причинами, з яких було відмовлено в погоджені меню, є наступні порушення нормативів:
Крім того, в розроблені меню було внесені страви, для приготування яких на харчоблоках закладів не має відповідного технологічного обладнання або відсутній необхідний набір виробничих приміщень.
В таких випадках, з метою недопущення епідемічних ускладнень, керівникам закладів надавалася методична допомога щодо складання меню у відповідності до наявного технологічного обладнання та виробничих приміщень.
Протягом 2023 року фахівцями управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області було проведено 75 ZOOM-нарад та 136 бесід з питань надання консультативної допомоги щодо складання сезонних перспективних меню. Дана робота продовжується.
Шановні керівники закладів освіти, якщо у Вашому закладі не має розробленого перспективного сезонного меню відповідно до вимог Постанови КМУ від 24 березня 2021 року за №305, Ви можете звертатися з заявами до Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області для отримання методичної допомоги.