Результати Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області щодо дотримання вимог законодавства з ціноутворення на фармацевтичному ринку
опубліковано 06 жовтня 2021 року о 15:30

За 9 місяців поточного року сектором контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області проведено 6 контрольних заходів у сфері формування, встановлення та застосування цін на фармацевтичному ринку.

Здійсненими контрольними заходами порушення законодавства з ціноутворення встановлено у трьох суб’єктів господарювання. А саме, при формуванні роздрібних цін на лікарські засоби, що підлягають державному регулюванню, суб’єктами господарювання торговельні надбавки встановлювалися в завищених розмірах.

Так, при формуванні роздрібних цін на лікарські засоби, включені до Національного переліку основних лікарських засобів, застосовувались торговельні (роздрібні) надбавки, в розмірі від 25,2% до 31,4 %, замість гранично встановленого рівня – 25,0% та від 21,3% до 25,7%, замість гранично встановленого рівня – 20,0 %. При реалізації окремих лікарських засобів, включених до Переліку міжнародних непатентованих назв лікарських засобів, застосовувались торговельні (роздрібні) надбавки в розмірі від 15,9% до 23,4%, замість гранично встановленого рівня – 15,0%. При реалізації лікарських засобів, що купуються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, аптечним закладом застосовувались торговельні надбавки в розмірі від 50,0% до 122,4%, замість гранично встановленого рівня – 10,0%.

Необґрунтована виручка, що становить позитивну різницю між фактичною виручкою від реалізації лікарських засобів та виручкою за цінами, сформованими відповідно до запровадженого способу регулювання склала більш, ніж 66 тис. грн.

За результатами контрольних заходів до суб’єктів господарювання застосовано адміністративно – господарські санкції на загальну суму більш як 132 тис. грн. Суб’єктам господарювання – порушникам законодавства з ціноутворення видано приписи про виконання законних вимог щодо усунення порушень порядку формування, встановлення та застосування державних (регульованих) цін. Вимоги приписів аптечними закладів виконано, адміністративно – господарські санкції сплачуються до державного бюджету.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux